Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Βρετανικό Μουσείο μετά το τραγικό λάθος Σούνακ: «Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές»

Εκπρόσωπος του Μουσείου έκανε λόγο για συνεργασία που θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία

29 Νοεμβρίου 2023 08:58
Βρετανικό Μουσείο μετά το τραγικό λάθος Σούνακ: «Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές»
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου συνεχίζονται κανονικά για μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα", όπως αναφέρει ένας εκπρόσωπος του μουσείου. Αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι ο κ. Σούνακ, λόγω απροσδόκητου επεισοδίου, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα" συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Βρετανικό Μουσείο μετά το τραγικό λάθος Σούνακ: «Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές»

Η θέση του Τζορτζ Όζμπορν

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή αρχαιοτήτων που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τον τρόπο αυτό, το μουσείο εκφράζει την προοπτική να εδραιώσει μια συνεργασία που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές.

«Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είχε πει ο Όζμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» συνέχισε ο Όζμπορν, λέγοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψει «να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», καθώς «θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Όζμπορν είχε σκιαγραφήσει και το πλαίσιο της συμφωνίας λέγοντας ότι «ως διαχειριστές επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η συμφωνία βρίσκει «έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Παράλληλα, είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share