Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023: Νέες δημοσκοπήσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τραγωδία στα Τέμπη! Ποιοι καταρρέουν, ποιοι κερδίζουν;

Μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση εκφράζεται φόβος και για αύξηση της «αντισυστημικής ψήφου», η οποία θα οδηγήσει και στην άνοδο των ποσοστών σε κόμματα όπως του Ηλία Κασιδιάρη

7 Μαρτίου 2023 12:03
Εκλογές 2023: Νέες δημοσκοπήσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τραγωδία στα Τέμπη! Ποιοι καταρρέουν, ποιοι κερδίζουν;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη, με τουλάχιστον 57 ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή του και αρκετούς ακόμα να έχουν τραυματιστεί, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και εν όψει εκλογών!

Ενώ όλα έδειχαν πως οδηγούμασταν στις κάλπες στις αρχές Απριλίου το δυστύχημα που συγκλόνισε, όχι μόνο την χώρα μας, αλλά κι όλο τον πλανήτη έφερε τα πάνω κάτω και στο πολιτικό σκηνικό! Η παράταση θεωρείται πλέον δεδομένη και στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν. Κι ενώ όλα έδειχναν πως οριακά θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον όλα άλλαξαν.

Μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να περιμένουν τις πανελλαδικές μετρήσεις που θα έχουν αποτυπώσει τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη ωστόσο κάποιες μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που όλοι θεωρούν δεδομένο. Ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά. Και πως αλλιώς να συμβεί δηλαδή.

Οι μυστικές αυτές δημοσκοπήσεις λοιπόν θέλουν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει χάσει περίπου 3 μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την φρικτή τραγωδία στα Τέμπη!

Εκλογές μετά τα Τέμπη
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν την τραγωδία στα Τέμπη;

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση της GPO, που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ στις 11 Φεβρουαρίου, η Νέα Δημοκρατία είχε ένα προβάδισμα της τάξεως του 7,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ!

Στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε την Κυριακή», η ΝΔ συγκέντρωνε το 33,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,4%! Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ συγκέντρωνε το ποσοστό 9,8% στο ίδιο ερώτημα, ενώ ακολουθούσαν ΚΚΕ 6,4%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ25 2,4%.

Το 50,1% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση επιθυμούσαν να γίνουν ξανά εκλογές, σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 47,4%, προτιμούσε κυβέρνηση συνεργασίας, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαντάζει και το πιο πιθανό σενάριο!

Στο ίδιο ερώτημα, το 36,8% των ερωτηθέντων που είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προτιμούσαν το κόμμα να μην κάνει «καμία συνεργασία». Το 33,9% επιθυμούσε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το 20,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την τροπολογία για το μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές του 2023, το 65,2% απαντούσε πως συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ το 32,6% απαντά «διαφωνώ/ μάλλον διαφωνώ».

Τέλος, το 63,1% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση έκρινε «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Το 33,2% αξιολόγησε «θετικά ή μάλλον θετικά» τη σχετική κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα νέα δεδομένα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Όλα αυτά μέχρι τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και την τραγωδία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες του κάθε Έλληνα. Πλέον τα δεδομένα άλλαξαν. Το απρόσμενα φριχτό γεγονός, που βύθισε στο πένθος τη χώρα γεμίζοντας με πόνο και οργή τους πολίτες, είναι πολύ πιθανό να αναδιατάξει τους σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου ειδικά σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων που πυροδοτήθηκαν την επαύριο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η 9η Απριλίου, αν και φάνταζε ως σχεδόν προεξοφλημένη απόφαση του πρωθυπουργού για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με μοναδική εκκρεμότητα την επίσημη ανακοίνωσή της, τελικά δεν ισχύει. Τραγική ειρωνεία πως η 9η Απριλίου θα ήταν ακριβώς 40 μέρες μετά την ανείπωτη αυτή τραγωδία.

Μητσοτάκης Τέμπη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM/EUROKINISSI

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θέλει να δει ποιο είναι το πραγματικό κόστος του δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ η αντιπολίτευση να «δει που βρίσκεται».

Ερμηνείες πάντως γίνονται ακόμα και σήμερα. Άνθρωποι που γνωρίζουν να αναλύουν τις έρευνες λένε πως θα επικρατήσει ένα κλίμα γενικής κατακραυγής κατά του πολιτικού συστήματος, πράγμα που όπως σημειώνουν μπορεί να αυξήσει και την αποχή. Παράλληλα εκφράζεται φόβος και για αύξηση της «αντισυστημικής ψήφου», η οποία θα οδηγήσει και στην άνοδο των ποσοστών σε κόμματα όπως του Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Athensmagazine.gr, από μυστικές ψηφοφορίες που έχει γίνει γνωστές στα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί σοβαρή ζημιά που αγγίζει το 3%, με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτών να δημοσιοποιούνται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!

Κλειδώνει η νέα ημερομηνία των εκλογών

Mπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει επιβάλλει “σιωπητήριο” στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εκλογές και να έχει στρέψει την προσοχή του στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όμως στο παρασκήνιο ο προβληματισμός για τον χρόνο της εκλογικής μάχης είναι διάχυτος.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, το αποτύπωμα της στην κοινωνία και η κριτική για όσα δεν έγιναν στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι ο καταλύτης για την τελική απόφαση του Πρωθυπουργού για τις εκλογές.

Ήδη, η 9η Απριλίου, ως η ημερομηνία για να στηθεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, φέρεται να έχει “καεί”. Κι αυτό γιατί ως την Κυριακή των Βαϊων μένουν μόλις 5 εβδομάδες και πλέον οι περισσότερες εισηγήσεις είναι στη λογική ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα.

Εκλογές 2023: Νέες δημοσκοπήσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στα Τέμπη! Ποιοι καταρρέουν, ποιοι κερδίζουν;

Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στο πολιτικό σκηνικό η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, έβαλε δυνατά στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες την εισήγηση οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η Κυριακή 14 Μαΐου.

Και καθώς η κάλπη της απλής αναλογικής δεν προβλέπεται να βγάλει ούτε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά ούτε και κυβέρνηση συνεργασίας, οι δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής αναμένεται να στηθούν στις 2 Ιουλίου, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ένας ακόμη λόγος που προκρίνεται ο Μάιος για τις εκλογές είναι ότι η χρονική απόσταση από το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα αφήσει χώρο για να μπορέσει η κυβέρνηση να αναπτύξει την προγραμματική της ατζέντα για την επόμενη τετραετία και να αναδείξει τα πεπραγμένα της, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σε όλους τους τομείς της.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share