Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

«Στοπ» στο κόμμα του Κασιδιάρη: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία - «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μπλόκο» στην προσπάθειά του να κατέβει στις εκλογές

8 Φεβρουαρίου 2023 22:58
«Στοπ» στο κόμμα του Κασιδιάρη: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία - «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη δεν πρόκειται να κατέβει στις εκλογές, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την πρόθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης να έχει γίνει γνωστή νωρίτερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε τελικά στην άκαμπτη στάση του, δηλώνοντας «παρών», παρότι έγιναν σοβαρές κυβερνητικές προσπάθειες για συναίνεση με νομοτεχνικές αλλαγές που ουσιαστικά κάλυπταν τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν.

Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τη διάταξη.

«Καταλαβαίνω ότι έχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε τέτοιο μείζον θέμα η θέση παρών φανερώνει την ένδοια σας», είπε ο Μάκης Βορίδης στην καταληκτική του ομιλία και πρόσθεσε: «Το "ναι μεν αλλά" σε τέτοια μείζονα πολιτικά θέματα δεν υπάρχει».

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως παρά τις επιφυλάξεις κανένα κόμμα δεν έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Η βελτίωση του ΠΑΣΟΚ που προστέθηκε

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.

«Αυτό», είπε, «περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε την διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε περιπέσει σε βαθύτατη αμηχανία καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση «παρών» φανερώνει την ένδειά σας». Και αναρωτήθηκε τι σημαίνει «παρών» σε ένα τέτοιο ζήτημα ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ναι, μεν αλλά σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει.

Παρατήρησε, πως η αντισυνταγματικότητα κρίνεται από δύο Σώματα, την Βουλή και στα Δικαστήρια. Και στην Βουλή, δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας.

Ο κ. Βορίδης, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του για την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας ότι «αυτή, δεν είναι άγνωστη, δεν είναι κάτι καινούριο και αυτό έχει κριθεί μέχρι σήμερα επτά φορές από τον ελληνικό λαό και από τρείς Πρωθυπουργούς. Και όταν δεν έχετε κάτι να πείτε επειδή βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία θα θυμάστε την πολιτική μου διαδρομή, επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις πολιτικές σας θέσεις; Και αυτό είναι σοβαρή πολιτική στάση επάνω σε ένα μείζον θέμα; Συζητάμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια εγκληματική οργάνωση και η απάντησή σας είναι ότι "Βορίδη πριν 40χρόνια τι έκανες;" Είναι σοβαρά θέματα αυτά, για να δικαιολογήσετε το δειλό σας «παρών», μια θέση που δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε; Γιατί θέλετε να ψαρέψετε παντού, γιατί και δεν θέλετε να σας πουν ότι ουσιαστικά υιοθετήσατε τα επιχειρήματα Κασιδιάρη; Και από την άλλη μεριά θέλετε κλείνετε και το μάτι στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη;»

Ο υπουργός χαρακτήρισε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ως «φρικτό» και «επαμφοτερίζον» σημειώνοντας ότι «όλα κρίνονται και αξιολογούνται».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share