Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης για πλαφόν: Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση - Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

«Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας»

19 Δεκεμβρίου 2022 21:35
Μητσοτάκης για πλαφόν: Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση - Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που έλαβε η ΕΕ, τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν, όταν οι αγορές αποτυγχάνουν».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στο twitter: «Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν.

Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Φυσικό αέριο: Στη Σύνοδο Κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι» - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης θα λύσουντις διαφορές τους οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι», όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να «φρενάρει» η τιμή του φυσικού αερίου και το πλαφόν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αυξήσεις, τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει στον τομέα της ενέργειας.

Η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκαλυπτικές πληροφορίες για το σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες.

Τι αναφέρει για το φυσικό αέριο το προσχέδιο της συνόδου

Η ανταποκρίτρια του Star αποκάλυψε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, για το οποίο ανέφερε:

«Όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει την παραμικρή αναφορά σε πλαφόν ή «κόφτη» στο φυσικό αέριο, αφού η συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και ίσως καταλήξει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη».

Oι σκληροί του Βορρά αντιστέκονται στο πλαφόν

Προς το παρόν, αυτό που «καίει» τους Ευρωπαίους είναι το πώς θα ξαναγεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες φυσικού αερίου, πριν από τον επόμενο χσύειμώνα και πώς θα οργανωθεί ένα σύστημα κοινών αγορών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, αυτό το κείμενο αντανακλά τις θέσεις των «σκληρών» του Βορρά και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών που επιθυμούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο και των υπολοίπων που αντιδρούν.

Παγίδα ακρίβειας οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - ρεύματος

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μια ανάσα από τα 150 ευρώ, εν αναμονή πολικού ψύχους την επόμενη εβδομάδα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι όσο το κόστος της ενέργειας κινείται σε αυτά τα επίπεδα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ θα παραμένουν όμηροι της ακρίβειας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share