Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

QatarGate: Τα δύο πρόσωπα που κρατούν τη «ζωή» της Εύας Καϊλή στα χέρια τους - Ποιος ο ρόλος του 66χρονου Μισέλ Κλεζ & του ελληνικής καταγωγής δικηγόρου Αντρέ Ριζόπουλος

Χριστούγεννα στη φυλακή για Τζόρτζι και Παντσέρι

15 Δεκεμβρίου 2022 08:47
QatarGate: Τα δύο πρόσωπα που κρατούν τη «ζωή» της Εύας Καϊλή στα χέρια τους - Ποιος ο ρόλος του 66χρονου Μισέλ Κλεζ & του ελληνικής καταγωγής δικηγόρου Αντρέ Ριζόπουλος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών για το QatarGate.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζιόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε επίσης: QatarGate - «Κελάηδησε» ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι! Ομολόγησε την εμπλοκή του & υπερασπίζεται την Καϊλή - Τι αποκαλύπτει δικαστικό έγγραφο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου, υπό κράτηση παραμένει και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) Λούκα Βιζεντίνι, όπως και ο πρώην ευρωβουλευτής και εγκέφαλος του Qatar Gate, Αντόνιο Παντζέρι.

Ο επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης No Peace Without Justice, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, αποφυλακίζεται, αλλά με υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών μετά από συνεδρίαση ωρών, αποφάσισε να αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης της. Έτσι, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα κρατείται στο κελί της στις σύγχρονες φυλακές του Χάρεν.

Ποιοι «ορίζουν» τη ζωή της Εύας Καϊλή από εδώ και πέρα

Ο ένας είναι ο διώκτης της, ο άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη σύλληψή της, ο λόγος για τον 66χρονο Μισέλ Κλεζ που είναι ο εισαγγελέας που οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Δον Κιχώτη» κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ταγμένο στον σκοπό του, στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με τον ίδιο να λέει ότι κάνει απλά τη δουλειά του.

Ο 66χρονος δικαστικός λειτουργός είναι επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς και έχει υπάρξει δικηγόρος επί 20ετία για παρόμοια θέματα.

Παράλληλα είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και μελετών για το οικονομικό έγκλημα, αγαπά τα αρχαία και τα λατινικά, είναι πολυταξιδεμένος, ενώ λατρεύει την κλασική μουσική, την τζαζ και τους Pink Floyd.

Από την άλλη μεριά, βρίσκεται ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του Κλεζ. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Αντρέ Ριζόπουλος, θεωρείται εκ των κορυφαίων των Βρυξελλών και είναι μάλιστα πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου της βελγικής πρωτεύουσας.

Είναι επί χρόνια δικηγόρος επιχειρηματιών, στελεχών και δημοσίων λειτουργών, ενώ διατελεί και καθηγητής στο Solvay Brussels School. Επιπλέον, είναι ομιλητής συνεδρίων (για ξέπλυμα χρήματος -ποινικό φορολογικό δίκαιο) και αποτελεί μέλος του συμβουλίου του τάγματος των Βρυξελλών.

Ο πατέρας του και επίσης δικηγόρος, Μπαζίλ Ζαν Ριζόπουλος, εντάχθηκε στον μυστικό στρατό (1942), συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές και πέρασε 7 μήνες στις φυλακές Saint-Giles.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share