Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι φυλακές στο Βέλγιο όπου κρατείται! Οι κατηγορίες, οι ποινές και τα ερωτήματα - Τι υποστήριξε στην καταθεσή της (Video)

Tι θα γίνει με την έδρα της - Οι άλλοι εμπλεκόμενοι που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών

12 Δεκεμβρίου 2022 08:31
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι φυλακές στο Βέλγιο όπου κρατείται! Οι κατηγορίες, οι ποινές και τα ερωτήματα - Τι υποστήριξε στην καταθεσή της (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις φυλακές Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε η Εύα Καϊλή, δύο 24ωρα μετά τη σύλληψη της, για το QatarGate. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του MEGA, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει σε αυτές τις φυλακές μέχρι τη δίκη της. Εκεί είχε παραμείνει και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Το Βέλγιο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε θέματα οικονομικής απάτης και διαφθοράς, συνεπώς αναμένεται να είναι σκληρή η στάση των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα μετέδωσαν τα βελγικά ΜΜΕ, πρώτος συνελήφθη ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ύστερα ο πατέρας της εντοπίστηκε έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και στη συνέχεια συνελήφθη η Εύα Καϊλή μέσα στο σπίτι της, όπου και βρέθηκαν σακούλες γεμάτες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα βουλευτικής ασυλίας, καθώς πιάστηκε επ’ αυτοφώρω.

Οι φυλακές στις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή:

Οι κατηγορίες, οι ποινές και τα ερωτήματα

Η κ. Καϊλή φέρεται να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, που άπτονται διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με την υπόθεση να κρίνεται το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ μετρητά σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Ο τελευταίος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρισκόταν σε προσυνταξιοδοτική άδεια τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του έτους, όταν προσήχθη από τις βελγικές Αρχές, την περασμένη Παρασκευή.

Πλην του πατέρα της Ευρωβουλευτή, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί και η αδελφή της, Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Είναι μάλιστα, επικεφαλής μιας ΜΚΟ (ELONTech) που δίνει νομικές συμβουλές πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της Ευρωβουλευτή, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά πάγια τακτική των βελγικών αρχών.

Τα επόμενα βήματα

Υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Εισαγγελίας του Βελγίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις γυναικείες φυλακές έως και πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή όχι.

Σε αυτή, την πρώτη κρίσιμη καμπή για την κ. Καϊλή, θα μετρήσει αν κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Επιπλέον, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Tι θα γίνει με την έδρα της

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής Τύπος θέλει την Εύα Καϊλή να έχει πιαστεί «επ'αυτοφώρω», δηλαδή φέροντας μεγάλο και αδικαιολόγητης προέλευσης χρηματικό πόσο, διαγράφοντας κάθε πιθανότητα διατήρησης του αξιώματός της ως Αντιπροέδρου του ΕΚΤ.

Ήδη, η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα έχει γνωστοποιήσει με επιστολή την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της κ. Καϊλή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσία και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και ταυτόχρονα σχεδόν, το μεσημέρι θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα η Διάσκεψη των Προέδρων.

Βάση νόμου, η κ. Καϊλή ακόμη και αν δικαστεί δεν μπορεί να χάσει την έδρα της, παρά μόνο όταν φτάσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπάρξει σύγκλιση αρμόδιων οργάνων του ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Ο μόνος τρόπος να χάσει την έδρα, είναι αν η ίδια παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που χάσει την έδρα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται βάση του εθνικού νόμου και την έδρα θα «κερδίσει» ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος, ο Νίκος Παπανδρέου.

Τι υποστήριξε κατά την ανάκριση

Προς το παρόν, η βασική κατηγορία που βαρύνει την Εύα Καϊλή, είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ερευνώνται επί του παρόντος τα αδικήματα της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Στο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι επέρριψε της ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της η Εύα Καϊλή. Η ίδια από τις πρώτες της καταθέσεις δήλωσε πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της, με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή.

Αλλά, αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη της, στις δουλειές του συντρόφου της, καθώς όπως υποστήριξε δεν ελέγχει τα έγγραφά ή τον προσωπικό του υπολογιστή Μάλιστα δήλωσε ξαφνιασμένη από αυτές τις αποκαλύψεις. Οι δικαστικές αρχές, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ακόμη και με βραχιολάκι.

Οι άλλοι εμπλεκόμενοι που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών

Οργισμένη δηλώνει η Ευρωβουλή για την υπόθεση διαφθοράς και ζητά να «πέσουν κεφάλια». Μάλιστα, τη Δευτέρα (12/12) θα γίνει η συνεδρίαση για την καρατόμηση της Εύας Καϊλή από την αντιπροεδρία, ενώ ορισμένοι ζητούν να παραδώσει και την έδρα της, μία απόφαση που αφορά όμως μόνο την ίδια.

Επίσης, κρατήθηκαν από τις Αρχές οι Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο.

Τονίζεται ακόμη ότι σπίτι του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, έγιναν έρευνες το βράδυ του Σαββάτου (10/12) μετά από αίτημα του εισαγγελέα. Οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος θα πρέπει να αναλυθεί με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Μονάδας Εγκλήματος Υπολογιστών.

Ο Ταραμπέλα έχει βουλευτική ασυλία και δεν συνελήφθη. Η όλη διαδικασία πως σπίτι του ευρωβουλευτή έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα, ο εκπρόσωπός της, Γιούρι Λάας, απάντησε το εξής: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την Echo, σε καθεστώς σύλληψης βρίσκεται και ο Παντσέρι, καθώς και ένας λομπίστας από τις Βρυξέλλες. Μαζί με την ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της όλοι τους θα οδηγηθούν στο δικαστήριο, ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο Βισεντίνι.

Η ανακοίνωση των Βελγικών Αρχών για τις συλλήψεις σχετικά με το QatarGate

Η ανακοίνωση των βελγικών Αρχών αναφέρει: «Συνολικά έξι άτομα κρατήθηκαν προχθές, Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο έρευνας από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και την ομοσπονδιακή αστυνομία, για κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος.

Υπάρχει η υποψία πως τρίτα πρόσωπα σε πολιτική και / ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωκοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα ποσά χρημάτων ή τους προσφέρθηκαν δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τον εισαγγελέα των Βρυξελλών ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Τους απήγγειλε κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Δύο αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελική έρευνα.

Το σπίτι ενός ακόμη ερευνήθηκε χθες στις 8 το βράδυ. Σχετικά με την έρευνα, καμία άλλη πληροφορία δεν θα δοθεί επί του παρόντος. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης με δελτία Τύπου».

Οι πληροφορίες από τις Αρχές του Βελγίου βγαίνουν με φειδώ. Είναι ενδεικτικό ότι αρχικά η ενημέρωση ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 13:00 ώρα Ελλάδος, στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι θα γίνουν στις 15:00 και τελικά η επίσημη ανακοίνωση βγήκε στις 14:00.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share