Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νίκος Δένδιας: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη! Ακύρωσε το ταξίδι στην Τρίπολη - Τι συνέβη

Όλο το παρασκήνιο

17 Νοεμβρίου 2022 10:49
Νίκος Δένδιας: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη! Ακύρωσε το ταξίδι στην Τρίπολη - Τι συνέβη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στη Λιβύη. Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη και η ελληνική αποστολή μετέβη στην Βεγγάζη, όπως ήταν προγραμματισμένο. Παράλληλα, σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από «το Βήμα της Κυριακής» ότι θύμα του Predator ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ανάμεσα στους επίσημους που περίμεναν τον Ελληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο, ήταν και η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπεϊμπα Νάιλα Μάνγκους, η οποία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του αρχικού τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Αρνήθηκε ο Νίκος Δένδιας να κατέβει από το αεροσκάφος

Η Μάνγκους συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο σε μια προσπάθεια να εκβιάσει δημόσια χειραψία με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας, όταν διαπίστωσε τι συνέβαινε αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο.

Αφενός γιατί δεν επιθυμούσε να καταστήσει τη Μάνγκους ισότιμη συνομιλήτριά του και αφετέρου επειδή, προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε καταστήσει σαφές ότι θα άλλαζε το πρόγραμμά του μόνο αν συναντούσε αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι και κανέναν άλλον.

Οι Αρχές της Λιβύης δεν έδιναν άδεια στο αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής να πετάξει

Η ελληνική αποστολή χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα μέσα στο αεροπλάνο. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη και να μεταβεί, όπως ήταν προγραμματισμένο στην Βεγγάζη.

Ωστόσο οι λιβυκές αρχές δεν έδιναν την άδεια να πετάξει το αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ετσι αποφασίστηκε η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και στη συνέχεια το αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή να πετάξει πάνω από την Ανατολική Λιβύη και έτσι να φτάσει στη Βεγγάζη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share