Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δύο ξένοι στην... Πράγα, Ερντογάν και Μητσοτάκης: Θα πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Τι αναμένεται - Το μήνυμα του πρωθυπουργού

"Ακρογωνιαίος λίθος ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο"

6 Οκτωβρίου 2022 15:04
Δύο ξένοι στην... Πράγα, Ερντογάν και Μητσοτάκης: Θα πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Τι αναμένεται - Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις σχέσεις των χωρών τους να είναι τεταμένες και στον «πάγο», θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα, την Πέμπτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα. Η μόνη στιγμή που θα βρεθούν οι δυο τους μαζί θα είναι στη φωτογραφία που αναμένεται να βγάλουν οι 44 ηγέτες.

Δείτε επίσης: «Δε χαρίζει κάστανα» ο Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

Αμέσως μετά τη φωτογραφία, οι αρχηγοί των κρατών θα καθίσουν σε τέσσερα τραπέζια των 11 ατόμων και η Αθήνα με την Άγκυρα θα κάθονται σε διαφορετικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσει μαζί με τον Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και του Βελγίου.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για θέματα ενέργειας, οικονομίας και κλιματικής αλλαγής, κάτι που έχει σημασία για τη θέση που έχει η Ελλάδα για το θέμα της ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη από την Πράγα για το OPEN.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει για την ασφάλεια. Επίσης, στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται και ο Εμανουέλ Μακρόν, που μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, με δηλώσεις υπέρ της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, αναμένεται συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν. Άλλωστε, από τις 16:00 έως τις 19:00 θα έχει ο κάθε ηγέτης τις δικές του διμερείς συναντήσεις -οι οποίες δεν έχουν «κλείσει» για όλα τα κράτη.

Δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την Πράγα

Έτσι όπως είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από την Πράγα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ερντογάν και η ομάδα του θα βρεθούν αντιμέτωποι -πάντα στο παρασκήνιο- με πιέσεις και αντιδράσεις για τη Λιβύη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη για το OPEN.

Αλλά, αναφορικά με συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος στην προκειμένη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει την Ελλάδα ως χώρα εχθρική και δεν τη θεωρεί ισότιμο συνομιλητή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, βρίσκεται ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά».

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, καθώς έρχονται εκλογές και το εθνικιστικό χαρτί είναι το μοναδικό του σε μία παρτίδα που όλα δείχνουν ότι θα χάσει.

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την Ελλάδα ως προνομιακό αντίπαλο και ίσως και ως βολικό εχθρό. Ο Τούρκος πρέοδρος, άλλωστε,κάθε μέρα δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο κακό, καθώς περνά το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει επιθετικές διαθέσεις και παρουσιάζει την Τουρκία ως θύμα.

Ακόμη και αν δεν επιχειρήσει κάποια επιθετική κίνηση, τα παραπάνω αρκούν για να ναρκοθετήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έλευση του στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα:

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο κ. Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε ένα από τα τέσσερα θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share