Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: Τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός (video)

Ο πρωθυπουργός απαντά στα fake news του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

23 Σεπτεμβρίου 2022 23:12
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: Τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Δείτε επίσης: Ελληνοτουρκικά: «Βόμβα» από Μητσοτάκη - «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι» (video)

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών.

Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες.

Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός θα δώσει σκληρή απάντηση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τα ψέματα της Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα αποστείλει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης θα ξεκαθαρίσει πως αποτελεί κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο διαλόγου για την Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο και θα καλέσει την Τουρκία σε συνεννόηση στη βάση αυτή.

Ήδη μια πρώτη απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Διακήρυξε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας» και τόνισε ότι «οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες».

Απάντηση στην προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου έδωσε ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική Συμμαχία».

Αναφερόμενος ταυτόχρονα στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό τόνισε: «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Τις θέσεις της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και τους αβάσιμους ισχυρισμούς Ταγίπ Ερντογάν ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN.

Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ θα κάνει ειδική αναφορά στην τουρκική εισβολή και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για κομβική στιγμή για τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον αγώνα δημοκρατιών έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

Θα αναφερθεί στις συνέπειες του πολέμου και στο δύσκολο χειμώνα λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες, ενώ θα υποστηρίξει πως για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει στροφή σε ΑΠΕ και σε άλλες διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share