Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έδειξε τις προτεραιότητές του: Οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική κυβέρνηση

18 Σεπτεμβρίου 2022 08:31
Έδειξε τις προτεραιότητές του: Οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα διλήμματά του στην 86η ΔΕΘ και, παράλληλα, παρουσίασε ένα σαφές πρόγραμμα, έστω κι αν και πάλι ήταν γεμάτο υποσχέσεις, που κανείς δε γνωρίζει, αν θα μπορούσε να υλοποιήσει σε περίπτωση, που γινόταν ξανά πρωθυπουργός, θέτοντας σε κάθε περίπτωση τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε μεταξύ άλλων επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε 3 δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την εργασία, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, παύση της αναστολής εργασίας για υγειονομικούς, εισαγωγικό μισθό για πρωτοδιοριζόμενο γιατρό τα 2.000 ευρώ, καθιέρωση 14ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης, ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος με ποσοστό του δημοσίου στο 40%, μείωση της θέσεων των αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια, αποκατάσταση των μισθολογικών και φορολογικών αδικιών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατοχύρωση νομική του όρου «γυναικοκτονία», νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα, επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά δε την ΕΥΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει την τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της και επαναφορά της στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιεί και μια σημαντική πρόταση για το ρεύμα.

Ο «χάρτης» των Εθνική Προτεραιοτήτων

Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας

-Επανακρατικοποίηση τη ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

-Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

-Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Παρέμβαση στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-Θέσπιση ανώτατου όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

-Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

-Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

-Προστασία από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα

Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος.

Εθνική προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς:

Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Και παράλληλα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους:

Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

Αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ.

Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θέσπιση και για αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Για τους μικρομεσαίους:

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Αντιμετώπιση του εκρηκτικού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους που πληγώνει την ελληνική κοινωνία και ναρκοθετεί τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα.

Η σημερινή λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος.

Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

Αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Για την ανάκτηση της εργασίας:

Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

Επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

Επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Εφαρμογή σταδιακά του 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Καιεπιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωρητική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Διαμόρφωση του μισθολόγιου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας και ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ενδυνάμωσης του ΕΚΑΒ

Διεύρυνση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Καθιέρωση της 14 χρόνης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

Επαναφορά του σύστηματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.

Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους

δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

Προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

Διευκόλυνση επικοινωνίας του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

Σπάει ο αποκλεισμός ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.

Ανακατευθύνεται μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

Αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.

Εξασφάλιση ικανού μέρους του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

Υλοποίηση ενός διευρυμένου προγράμματος Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Θέσπιση ενός ενισχυμένου προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)

Χρηματοδότηση των Δήμων για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

Ρευστότητα για πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους.

Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενίσχυση των μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός.

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής

Χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικων σχεδίων για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.

Ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, μετατρέπεται σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Διαμέσου αυτού, αποτρέπονται εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών,

Κατευθύνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Θεσπίζεται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος.

Στη Δικαιοσύνη:

Αποκατάσταση των μισθολογικών, φορολογικών αδικιών σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Ενίσχυση της στελέχωσης, των κτιριακών υποδομών και επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

Μειώνονται οι θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Θεσπίζεται η Διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

Νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

Τέλος στην κακή νομοθέτηση.

Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.

Κατοχυρώνεται νομοθετικά ο όρος «γυναικοκτονία».

Κατοχυρώνεται νομικά ο γάμος για όλα τα πρόσωπα.

Καταργούνται όλες οι ποινές ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ

Ορίζεται ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.

Ενίσχυση οικονομικά εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.

Επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Θεσπιση έλεγχου της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.

Επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.

Επιλογή τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Και τέλος, για την ΕΥΠ:

-Επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

-Κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

-Ορίζονται νομοθετικά οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας».

-Θεσπίζεται έλεγχος από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.

-Εξασφαλίζεται Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα

Αναδιαμόρφωση του επίδοματος παιδιού και το μεταφορά αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.

Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

Διαμόρφωση του επίδοματος μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.

Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.

Εξίσωση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία

Θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Φροντίζουμε το παιδί

Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια

Επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:

Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.

Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb

Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Τέλος, μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Αλλάζει η διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις .

Θεσπίζεται πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share