Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» (Video)

Μήνυμα στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση

28 Ιουλίου 2022 17:26
Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαφές και αυστηρό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας εξέπεμψε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία αντί να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης εκ νέου ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά όπως υπογράμμισε θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία.

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε πως «αντιμετωπίζουμε μία πολιτική κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το τελευταίο πράγμα που θέλει η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ακόμα μία πηγή αστάθειας».

Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τις διαφορές μας και ο μόνος δρόμος είναι βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει καλύτερα να προσπαθήσει να αναβιώσει την τουρκική οικονομία, παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Για την ενεργειακή κρίση

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την πρόταση της Κομισιόν να περιοριστεί κατά 15% η χρήση φυσικού αερίου από 1ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης με ευρωπαϊκής ενότητα και συντονισμένες κινήσεις.

«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην είναι υποχρεωτικό. Αλλά πρέπει να στείλουμε πιο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι.

Γι’ αυτό προτείνω μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης για βιομηχανίες. Θα πληρωνουμε τις βιομηχανίες να μην χρησιμοποιούν αέριο, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εμείς βασιζόμαστε στο αέριο για το ρεύμα. Παίρνουμε τα δικά μας μέτρα, γυρίζουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share