Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές...» - Τα μηνύματα «καρφιά» στην Τουρκία, τα νέα μέτρα στήριξης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Video)

«Πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας» - Όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ

15 Ιουνίου 2022 08:06
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές...» - Τα μηνύματα «καρφιά» στην Τουρκία, τα νέα μέτρα στήριξης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κόψει πρώτο το εκλογικό νήμα, ακόμη και σε συνεργασία περισσότερων κομμάτων, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη σεναριολογία που ήθελε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να οριστεί επικεφαλής της κυβέρνησης κάποιος τεχνοκράτης ή άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, δεν απέκλεισε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν υπερβεί τον πήχη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα χρειαστεί να γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς προεξοφλείται ότι η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επερχόμενες πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.

Ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε η δική του κυβέρνηση και με βάση τον οποίο ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37 με 38%, εξήγησε: «Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί”.

Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός και όχι ο κ. Ανδρουλάκης…»

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει «σε κανένα υποθετικό σενάριο», όπως είπε, όταν ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί. Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο σε σχέση με την Ελληνική Λύση, ενώ έμμεση ήταν και η απάντηση για το ΠΑΣΟΚ για το οποίο, αφού θύμισε ότι «δεν ψήφισε την απλή αναλογική» που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπέρανε ότι «συντάσσεται λογικά και αυτό με τη λογική ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική».

Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, για τη στάση που τηρεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας συνεργασίες, εκφράστηκε μάλλον επικριτικά για τον «ένοικο» της Χαριλάου Τρικούπη: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», είπε.

Στην επισήμανση μάλιστα της θέσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποκλείει συναίνεση του κόμματός του στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, πήρε αφορμή να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης: «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης χωρίς δισταγμό απάντησε: «Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα βεβαίως και Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας».

Η «μονότονη απάντηση» για τις εκλογές…

«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι «(μπορεί) να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».

Αμέσως μετά, όμως, και αφού επισήμανε ότι «η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου» και, άρα, «οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», κατέφυγε σε μια διατύπωση που άφησε μάλλον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά:

«Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος και γίνεται αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μου γίνεται ολοένα και πιο συχνά αυτό το ερώτημα. Κι εγώ θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ 1 δεν εστιάστηκε μόνον στην πολιτική ατμόσφαιρα. Έγιναν αναφορές στα ελληνοτουρκικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οικονομία και στην ακρίβεια.

Σε αυτό το πλαίσιο ανάμεσα στις πολλές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ξεχωρίζει η αναγγελία του ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς», διότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Αντ΄ αυτού είπε, «θα υπάρχει παρέμβαση» στη βενζίνη και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο.

Χωρίς να προκαταλάβει τον ακριβή τρόπο που θα γίνει η παρέμβαση, έκανε μια γενική περιγραφή, λέγοντας: «Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον Τουρκία και με τον τουρκικό λαό», κατηγορώντας όμως τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα απευθυνόμενος προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας».

«Πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την αναφορά του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά

Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντούσε ξανά το Ερντογάν απάντησε: «Φυσικά. Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε», ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανείς ακόμα και στην Τουρκία ο οποίος να πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία.

Σε μια ακόμη αναφορά του στον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε να αντιλαμβάνεται πότε τα επιχειρήματά του αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου.

«Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ βέβαιο ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας»

Στο διαχρονικό ιστορικό αίτημα, την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα που – όπως είπε – εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το βρετανικό μουσείο.

Γιατί η επανένωση των γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δε θα θέσει σε κίνδυνο τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».

Κυριάκος μητσοτάκης μουσείο ακρόπολης γλυπτά παρθενώνα

Πρόσθεσε δε ότι η ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν επέλεξε τυχαία να αναφερθεί σε αυτό στην ομιλία που έκανε στο Κογκρέσο και συμπλήρωσε:

«Θα αποτελούσε μία πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας, για να μπορέσει να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή Δημοκρατία στον 21ο αιώνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και όπως είχα πει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν βρέθηκα και ανέδειξα με δημόσιο τρόπο και μπροστά στη Βρετανική κοινή γνώμη, το ζήτημα αυτό δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα» και τόνισε ότι: «Είναι μία πρωτοβουλία με διάρκεια που θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο βρετανικό μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το μουσείο θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του.

Δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο μνημείο της Ακρόπολης και να μη διαπιστώνει κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share