Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ελληνοτουρκικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»

«Οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι τελείως παράλογες...»

14 Ιουνίου 2022 23:54
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ελληνοτουρκικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1, αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θυμίζοντας ότι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχει συναντηθεί τέσσερις φορές στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και στο πλαίσιο αυτό έχει δει πολλές διακυμάνσεις. «Είχαμε περίοδο μεγάλης έντασης όπως τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020, όμως είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση στο πεδίο και με μικρότερες εκφραστικές εξάρσεις. Είμαι συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Ένταση με Τουρκία: Σε «κίτρινο συναγερμό» οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Φύγετε με άδεια αλλά αν χρειαστεί κάτι, να είστε πίσω σε 2-3 ώρες»

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ελληνοτουρκικά

Τόνισε δε ότι το κλίμα στη συνάντησή τους ήταν καλό και εκτιμούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις. «Να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα που προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιαστούμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όμως, από τη συζήτησή μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες στη συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. Κάτι που παραβίασε την κόκκινη γραμμή που εγώ είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ότι δεν θα μπούμε ποτέ ως Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στην κυριαρχία των νησιών…

Η Τουρκία ήταν αυτή η πρώτη που έκανε το βήμα πρόκλησης και ένταση. Όπως και η Τουρκία ήταν αυτή που το Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που το Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τα σύνορά της πατρίδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και είναι ένα πρωτοφανές γεγονός για τη γενιά μας αυτή η απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μία πρωτοφανή αντίδραση της Ευρώπης που επέδειξε μία αξιοσημείωτη ενότητα. Όχι απλά να καταδικάσει στα λόγια την εισβολή, αλλά να στηρίξει την Ουκρανία και να επιβάλει πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία. Το ζητούμενο είναι πως θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν θεωρητικό επεκτατισμό που έχει φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε περαιτέρω αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους…Εντάσσεται η Ελλάδα σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς στο Διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share