Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου (video)

Θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον Αντόνιο Γκουτέρες

26 Μαΐου 2022 12:00
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSΙ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε η Ελλάδα. Με αυτήν αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποιήση των νησιών. Εννέα μήνες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες τη θέση της ελληνικής πλευράς.

Δείτε επίσης: Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Αν θεωρεί ότι δε θα υπερασπίζομαι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάνει λάθος!» (video)

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην επιστολή τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η Αθήνα τονίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση. Επικαλείται μάλιστα δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, «μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση απέναντι στην Αθήνα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και με τις κινήσεις της. Χτες, το μικρό τουρκικό ερευνητικό «Γιουνούς» έπλευσε εν μέσω του Αιγαίου για να ξεκινήσει δραστηριότητες μεταξύ Λέσβου, Χίου και Λήμνου, έπειτα από έκδοση και σχετικής NAVTEX. Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Είχε προηγηθεί η προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει εκνευρισμένος ότι κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια» για τον ίδιο.

Ετοιμότητα «επί του πεδίου», συνέχεια στη διεθνοποίηση των προκλήσεων

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα του πλέον επιδραστικού φόρουμ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη αποστροφή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία έθεσε τέλος στην προσωπική σχέση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μαζί στους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Με διαρκές ζητούμενο για την ελληνική πλευρά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε χθες από την Ελβετία πως «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς, που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας».

«Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα 'διεθνοποιήσω' ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση» ανέφερε αποφασιστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απαντώντας στον τελευταίο λεκτικό παροξυσμό του ηγέτη της Τουρκίας.

Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αμείωτο ρυθμό, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως απαράδεκτη πρακτική τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share