Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε και εμείς σήμερα - H ομιλία του στην ελληνική Βουλή

Ζωντανά η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου στη σκιά της σφαγής στη Μπούτσα και του πολιορκούμενου Ντονμπάς

7 Απριλίου 2022 12:10
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε και εμείς σήμερα - H ομιλία του στην ελληνική Βουλή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στην ελληνική Βουλή απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία για τα όσα περνά η χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Για πάνω από ένα μήνα τώρα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμωβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί. Οι ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Αυτό είναι το έργο των ρώσων πιλότων που προφανώς μπορούσαν να δουν τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί».

«Για πάνω από 1 μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει και τι τραβάνε από τα ρωσικά στρατεύματα που την καταστρέφουν. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμι Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις, παράλληλα διώχνοντας άμαχους από πείνα και κακουχίες.

Παραμένουν 100.000 άμαχοι στην Μαριούπολη, αλλά δεν υπάρχει κτήριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο που εβλήθη από πύραυλο. Ολοι τα έχουμε δει στις φωτογραφίες. Αυτό είναι έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι κάνουν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά από την... προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού σήμερα. Εζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Αποτέλεσε το λίκνο ελληνισμού επί αιώνες που συνυπήρχαν ειρηνικά με τους συμπατριώτες μου.

Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικότητας στον Εύξεινο Πόντο. η συνύπαρξη η ειρηνική είναι δεδομένη. Με την ελληνική-χριστιανική κοινότητα, έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στον τόπο μας, αλλά και στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι χώρα ορθόδοξη που εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.

Θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας, που έφερε η ελληνική κουλτούρα κι ο ελληνισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, το ίδιο λέμε κι εμείς τώρα. Αντιστεκόμαστε.

Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς

Οι Ρώσοι χτύπησαν αμάχους πληθυσμούς βάσει σχεδίου, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά παντού. Είναι μεγάλη η οδύνη για την ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος» είπε αρχικά ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς και δύο Ελληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα παρίσταται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται συλλήβδην, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι».

Τη διαδικασία θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ουκρανικά, με ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά, κάτι που ισχύει για κάθε ζωντανή σύνδεσή του με τα ανά την υφήλιο κοινοβούλια.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Η ομιλία στη Βουλή έρχεται μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας στις 25 Μαρτίου. Η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή κατά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με τρία από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής να ψηφίζουν «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και ένα «ναι, μεν αλλά» (ΜέΡΑ25) από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν θα είναι παρών.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ανατριχίλα από το βίντεο που έδειξε στον ΟΗΕ με απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου είπε ότι ο ρωσικός στρατός έχει προχωρήσει σε θηριωδίες. «Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια ανησυχία: 250 άρματα μάχης στέλνουν οι ΗΠΑ στην Πολωνία

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε στο Συμβούλιο βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα. Στο σύντομο βίντεο φαίνονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούκα.

Το βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, προκάλεσε αντιδράσεις, «αυτές οι εικόνες είναι φοβερές», είπε, για παράδειγμα, η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share