Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα σενάρια για εκλογές - Όλες οι πιθανές ημερομηνίες που εξετάζουν στο Μαξίμου

Τα μεγάλα διλήμματα του πρωθυπουργού και τα διαφαινόμενα αδιέξοδα της κυβέρνησης

12 Μαρτίου 2022 14:40
Τα σενάρια για εκλογές - Όλες οι πιθανές ημερομηνίες που εξετάζουν στο Μαξίμου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και για αυτό δεν χωρά πια καμιά αμφιβολία, το παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους και κυβερνητικά στελέχη.

Καβγάς on air Γεωργιάδη με πρόεδρο ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: «Και που σας βλέπω σας αποστρέφομαι» (video)

Η στήλη προχωρά σήμερα στα ποσοστά που συγκεντρώνει κάθε ένα από τα τέσσερα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου για το χρόνο της κάλπης:

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ - «ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 5%!

εκλογεσ-καλπεσ

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για πλήρη αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης, με την προσφυγή στις κάλπες να ανακοινώνεται πριν το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων! Ο …κωδικός είναι «καταδρομικές εκλογές», με προϋπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να θέσει τα διλήμματα της «νέας εποχής». Στα συν ότι η αντιπολίτευση δεν θα είναι καθόλου έτοιμη, στα πλην η απορία των πολιτών τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση και προσφεύγει στις κάλπες και η αναξιοπιστία που θα προστεθεί στο προσωπικό προφίλ του Μητσοτάκη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 30%

Είναι το σενάριο που απασχολεί τον πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή, καθώς το εισηγείται μεγάλη μερίδα των επιτελών του «επιτελικού κράτους», αλλά και κορυφαίοι υπουργοί. To ισχυρότερο επιχείρημα των υποστηρικτών της πρότασης είναι ότι ο πόλεμος συσπειρώνει γύρω από κυβερνήσεις και τις «καθαρές προοπτικές» που δίνει –όπως εκτιμούν- η πρόταση για «αυτοδύναμη σταθερή κυβέρνηση». Σύμφωνα, επίσης, με τους εισηγητές της πρότασης, μετά το Μάιο, η κακή οικονομική κατάσταση δεν θα αποδίδεται στον πόλεμο, όπως επιδιώκει το Μαξίμου, αλλά προσωπικά στον Μητσοτάκη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 30%

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου επιμένουν πως έως τότε θα έχει σταματήσει η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, θα έχουν ομαλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό οι τιμές στην ενέργεια, ενώ θα υπάρχουν και οι θετικές επιπτώσεις από τον τουρισμό, ακόμα και αν αυτός δεν θα πάει τόσο καλά, όσο αναμενόταν. Στα μείον ότι θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η αντιπολίτευση, την οποία «τρέφει» ήδη η ακρίβεια και η πίεση στο οικογενειακό εισόδημα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΑΠΡΙΛΙΟ (Ή ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ): ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 35%

εκλογεσ-καλπεσ

Με αρκετές τις πιθανότητες να στηθούν διπλές κάλπες, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να υποστηρίξει πως εκπλήρωσε ουσιαστικά την υπόσχεσή του για εξάντληση της τετραετίας. Βασικό επιχείρημα των –λίγων, είναι αλήθεια- υποστηρικτών της πρότασης είναι ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει «αιφνιδιασμός» με κάλπες την άνοιξη, η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει από τη φθορά που έχει ήδη από τους χειρισμούς της στην ακρίβεια, αλλά και στον πόλεμο, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΄23: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 0%!

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, καμία κυβέρνηση δεν καταστρέφει τα «μπάνια του λαού» (αν μέχρι τότε δεν μας βρει και τίποτε άλλο) και τον τουρισμό!

Η δύσκολη απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα εκτιμήσει όλα τα δεδομένα πριν τη λάβει. Για το εάν θα στηθούν πρόωρες κάλπες την άνοιξη, πάντως, όπως έχουν ήδη σημειώσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την απόφασή του τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου και των αποφάσεων που θα λάβει για την οικονομία και την ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το τι θα δείχνουν οι –πραγματικές- δημοσκοπήσεις!

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share