Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Έπεσαν» οι υπογραφές - Τι θα περιλαμβάνει

Οι δεσμεύσεις Μπλίνκεν

14 Οκτωβρίου 2021 17:04
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Έπεσαν» οι υπογραφές - Τι θα περιλαμβάνει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν για την σημασία της συγκεκριμένης πενταετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το μεταξύ τους κλίμα να είναι ιδιαίτερα εγκάρδιο.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

αμυντική συμφωνία ελλάδας ηπα

Το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας

Μιλώντας στο Βήμα, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον, ο Νίκος Δένδιας, εξήρε το γεγονός ότι την ώρα που οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν την παρουσία τους διεθνώς, παραμένουν στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και κατόπιν αναπορσαρμόζουν επ’ αόριστον την ισχύ τής συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαπιστώνει τρεις σημαντικές αλλαγές που έκαναν επιτακτική την αναθεώρηση της συμφωνίας, που ο ίδιος υπέγραψε πριν από δύο χρόνια:

  • Πρώτον, η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία. Και έπονται άλλες.
  • Δεύτερον, το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας έχει αλλάξει άρδην. Δυστυχώς η Τουρκία προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ας μη λησμονούμε επίσης τα γεγονότα στον Εβρο και το «Oruc Reis». Και βεβαίως διατηρείται η απειλή πολέμου, με την Τουρκία να έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου.
  • Τρίτον, το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται. Οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις, όπως γινόταν τις περασμένες δεκαετίες. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι ο Ινδο-Ειρηνικός, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία φανερώνει. Ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή, κάτι που υποδηλώνει, αν μη τι άλλο, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια».

Όσον αφορά τις τοποθεσίες που θα εγκατασταθούν αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία, η αμερικανική πλευρά φέρεται να κατέθεσε στις αρχικές διαπργματεύσεις ένα κατάλογο άνω των 20 τοποθεσιών. Ωστόσο, οι Αμερικανοί υπαναχώρησαν και ούτε η Σκύρος, για την οποία υπήρχαν ελπίδες, συμπεριλαμβάνεται στις τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες τοποθεσίες, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένος στο θέμα των τοποθεσιών, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις νέες στρατιωτικές τοποθεσίες και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον.

Το αίτημα για πενταετή διάρκεια στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ υποβλήθηκε από την αμερικανική πλευρά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο ίδιος τόνισε: «Χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share