Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ελληνική «οχύρωση» μπροστά στον Ερντογάν: Έρχεται συμφωνία και με τους Αμερικανούς - Συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο

«Θωρακίζεται» κι άλλο η χώρα μπροστά στον κίνδυνο

2 Οκτωβρίου 2021 08:19
Ελληνική «οχύρωση» μπροστά στον Ερντογάν: Έρχεται συμφωνία και με τους Αμερικανούς - Συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ελληνική διπλωματία κλείνει διαρκώς επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους της, καθώς δε σταματά στην ελληνογαλλική συμφωνία. Το επόμενο «βήμα» είναι οι ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να προχωρούν σύντομα επίσης σε αμυντική συμφωνία.

Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας παραμένει υπό διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να επιδιώκει και την εξασφάλιση μιας πολιτικής δήλωσης εκ μέρους των ΗΠΑ, που θα στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι και της τουρκικής παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα, το State Department σχολιάζοντας το «φλερτ» Πούτιν – Ερντογάν, εξήρε το ρόλο της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο σύμμαχο.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επενδύσεις της Ελλάδας για να βελτιώσει τις αμυντικές της δυνατότητες.

Δε σταματά τις προκλήσεις η Τουρκία

Οι προκλήσεις, όμως, όπως αναφέρει το enikos.gr, συνεχίστηκαν και χθες Παρασκευή (1/10), με τους Τούρκους να προχωρούν για πρώτη φορά μες στον Σεπτέμβρη σε 4 υπερπτήσεις πάνω από 2 ελληνικά νησιά, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σημειώθηκαν χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση έναρξης του 63ου γύρου Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, στις 6 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα. Από τις αερομαχίες οι 2 οδηγήθηκαν σε εμπλοκές από ελληνικά μαχητικά.

Ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων από την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, έως και χθες 1 Οκτωβρίου, την εβδομάδα δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «Παρμενίων», έφτασε τις 254 και ο αριθμός των αναχαιτίσεων τις 19.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε επικίνδυνη διασταύρωση τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο ήταν τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του Έβρου.

Ελληνικό μαχητικό, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί είχε καταγράψει παρόμοια επικίνδυνη διασταύρωση πριν από 5 χρόνια δυτικά της Ροδου με ελληνικό μαχητικό που είχε απογειωθεί από τη Σούδα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share