Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Σε άλλο πλανήτη ο Κωστής Χατζηδάκης - «Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε»

Όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του

20 Σεπτεμβρίου 2021 15:26
Σε άλλο πλανήτη ο Κωστής Χατζηδάκης - «Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε, που προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στις συνεργατικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της e-food», υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ελλάδα είχε ένα πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πλατφόρμες, το οποίο ενισχύθηκε με το Ν. 4808/2021 προς όφελος των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι γι’ αυτό που έγινε φταίει ο νέος εργασιακός νόμος αποτελεί εξαπάτηση για ψηφοθηρικούς λόγους.

Κωστής χατζηδάκης e-food

Ο ίδιο εξήγησε στην συνέχεια, «υπήρχε νομοθεσία – και επί Τσίπρα – που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης. Αυτό δεν το αλλάξαμε. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ισπανίας.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις για τους δικούς τους λόγους και άλλοι που θέλουν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες, επίσης για τους δικούς τους λόγους. Τους έχω συναντήσει και μου τα έχουν εξηγήσει οι ίδιοι. Εμείς φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία ενισχύουμε τα δικαιώματά τους. Δώσαμε δηλαδή το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες να συνδικαλίζονται.

Επιπροσθέτως, υποχρεώσαμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Και οι τρεις αυτές προβλέψεις δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Επίσης, αποσαφηνίσαμε για πρώτη φορά τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, (του μισθωτού και του ελεύθερου συνεργάτη), ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις από την εργοδοσία.

Ειδικότερα, κατοχυρώνεται πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών που μπορεί να θέλουν να “βαφτίσουν” κάποιους ως ελεύθερους συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί.

Εμείς με το νόμο προβλέψαμε πως, για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα ότι βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν γι’ αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:

– Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα.
– Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.
– Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
– Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, οπότε θέλει.

Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες. Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί. Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στο νόμο.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θόρυβο που έγινε για τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα, για να ισχυριστεί ότι δεν φταίει η εταιρεία και οι αθέμιτες πρακτικές της, αλλά ο νόμος της κυβέρνησης.

Επιχειρείται επίσης να περάσει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, διότι δήθεν η κυβέρνηση τους τα αφαιρεί, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Οι εργαζόμενοι, από τον Ιούνιο και μετά, με το νέο νόμο έχουν περισσότερα δικαιώματα. Τώρα, πλέον δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να βαφτίζεται ελεύθερος συνεργάτης, γιατί υπάρχουν στο νόμο όλα τα εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων, για να μπορέσουν να προστατευτούν.

Όλη αυτή η δημαγωγία γίνεται προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα, αν αυτά τα ψέματα γίνουν πιστευτά, οι εργαζόμενοι δεν θα ψάξουν το νόμο, για να μάθουν τα δικαιώματά τους. Είναι ακόμα μια πολιτική θεατρική παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κόλαφος η Μαρέβα Μητσοτάκη: «Δεν έχω καμία σχέση με το e-food»

Κόλαφος η Μαρέβα Μητσοτάκη: «Δεν έχω καμία σχέση με το e-food»

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς για συμμετοχή της στην ιδιοκτησία της e-food, η οποία ήλθε στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο μετά από την δημοσιοποίηση μηνυμάτων προς διανομείς, με τα οποία απαιτούσε την αλλαγή των συμβάσεών τους, υπό την απειλή της λύσης της συνεργασίας τους.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «εβδομαδιαία καμπάνια συκοφάντησής» της, την οποία -όπως αναφέρει- έχει αναλάβει εργολαβικά από τον ΣΥΡΙΖΑ «ο γνωστός κ. Βαξεβάνης».

Η ίδια δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είχε ή έχει σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα προαναγγέλλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Η ανάρτησή της στο Twitter:

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share