Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Νίκος Παππάς: Με 178 «ναι» παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel»

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

14 Ιουλίου 2021 20:14
Νίκος Παππάς: Με 178 «ναι» παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Υπέρ της παραπομπής του Νίκου Παππά ψήφισαν 178 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 86 βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 12 βουλευτές, ενώ υπήρχε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Οι βουλευτές ψήφισαν για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ποιος είναι ο Καλογρίτσας που «καίει» τον Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος είναι ο άνθρωπος που απασχολεί για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη, ο άνθρωπος, ο οποίος ίσως γίνει η αιτία να στηθούν ξανά ειδικά δικαστήρια στην Ελλάδα.

Χρήστος Καλογρίτσας

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, μέσω δημοσιευμάτων και μιας μήνυσης την οποία κατέθεσε, περιγράφει ένα κινηματογραφικό παρασκήνιο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να σπάσει ταμεία: πολιτικά πρόσωπα με επαφές σε τρίτες χώρες, συνωμοσία επιχειρηματιών με υπουργούς, οι οποίοι με εικονικές συναλλαγές προσπαθούν να ελέγξουν την ενημέρωση. Αυτά υποστηρίζει ο Καλογρίτσας ότι έγιναν το 2016, με οργανωτή το Μέγαρο Μαξίμου και ιθύνοντα νου τον Νίκο Παππά, για να βάλει πόδι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό πεδίο.

Ο Καλογρίτσας έχει μια δικαστική διαμάχη με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία, τη CCC (Consolitaded Contractors Group). Υποστηρίζει ότι το 2016 το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς μεσολάβησαν για να εισπράξει 3.000.000 μέσω εικονικής σύμβασης από λιβανέζικο κολοσσό και να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα χρήματα δόθηκαν, ο Καλογρίτσας τηλεοπτική άδεια δεν πήρε, αλλά η CCC ζητάει πίσω τα λεφτά της. Η εταιρία υποστηρίζει ότι είχε δώσει τα χρήματα στον Καλογρίτσα ως προκαταβολή για κατασκευαστικό έργο, το οποίο δεν παρέδωσε. Η CCC, μάλιστα, κέρδισε και την πρώτη δίκη στην Ελβετία.

Αυτή η υπόθεση έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητούν την αποπομπή Παππά και να βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Τσίπρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί, τακτικές μαφίας για δολοφονία χαρακτήρων. Και κάπου εδώ στη μέση είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας, εργολάβος, ιδιοκτήτης εφημερίδων, στενός φίλος πολλών αρχηγών κομμάτων, του Χαρίλαου Φλωράκη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Πάνου Καμμένου, του Αλέξη Τσίπρα, κουμπάρος πολιτικών και δημοσιογράφων.

Από το Ριζοβούνιο Καρδίτσας στην… κορυφή

Ο Χρ. Καλογρίτσας γεννήθηκε στο Ριζοβούνιο Καρδίτσας, μία ώρα σχεδόν δρόμο από το Παλιοζογλώπι Ραχούλας, το χωριό του Χαρίλαου Φλωράκη που βρίσκεται στις πλαγιές των Θεσσαλικών Αγράφων. Στενός φίλος του Φλωράκη, αλλά και της ηγεσίας του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980, αριστερός, εξ ου και ονόμασε τον γιο του Βλαδίμηρο (από τον Λένιν). Σπούδασε μηχανικός στην Ιταλία και τη δεκαετία του 1970 ανέλαβε μικρές δουλειές, οι οποίες όμως τον κράτησαν στο κατασκευαστικό παιχνίδι.

Έπαιρνε μικρές δουλειές από το Δημόσιο, κυρίως υπεργολαβίες, έχοντας ως όχημα την ανώνυμη εταιρία Τοξότης, έως ότου έκανε το μεγάλο άλμα στις κατασκευές εκμεταλλευόμενος τη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανέλαβε την κατασκευή του νέου Εφετείου της Αθήνας μέσω της εταιρίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις Κατασκευαστική, η οποία είχε την έδρα της πίσω από τον Αρειο Πάγο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκείνη την περίοδο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Μεγάλο το έργο, μεγάλες οι προοπτικές, που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες την περίοδο του «χρυσοφόρου» 2004. Η Αθήνα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παντού έχουν στηθεί εργοτάξια, και ο Καλογρίτσας είναι εκεί, και μάλιστα έχοντας ισχυρές συμμαχίες και συμμετοχές σε μεγάλα κονσόρτιουμ.

Η εταιρία του Καλογρίτσα ανέλαβε την κατασκευή του σταθμού του μετρό στον Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι από κοινού με τον Ακτορα. Τότε ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια.

Το πτυχίο και τα δημόσια έργα

Από την αρχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του φροντίζει, μέσω της εξαγοράς τεχνικών εταιριών, να γίνει κάτοχος πτυχίου 6ης Τάξης, γεγονός που τον βοηθάει να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Φυσικά, δεν φτάνουν μόνον τα τυπικά προσόντα για την ανάληψη δημόσιων έργων. Χρειάζονται και οι γνωριμίες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ε, αυτό είναι το εύκολο της υπόθεσης, καθώς ποτέ δεν έλειψαν οι γνωριμίες, και έτσι η Τοξότης Α.Ε. αναλαμβάνει σε βάθος χρόνου την κατασκευή πολλών έργων, όπως η αναβάθμιση των Νοσοκομείων Βέροιας, Θήρας και Αιγίου και η κατασκευή του οδικού δικτύου πολλών επαρχιακών πόλεων και νησιών.

Καλογρίτσας βουλή

Για πολλά χρόνια ο Καλογρίτσας συγκαταλέγεται στους υπεργολάβους της ΔΕΗ. Χάρις, εξάλλου, στα έργα της ΔΕΗ η εταιρία στην οικονομική έκθεσή της του 2015 σημείωνε ότι «με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον εξέχουσα θέση στον συγκεκριμένο κατασκευαστικό τομέα».

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πολλά έργα, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις. Η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών μετά το «σπάσιμο» των έργων στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 462.000.000 ευρώ, από τον Χρ. Σπίρτζη μειοδοτεί στους περισσότερους διαγωνισμούς που γίνονται. Η πτώση για την Τοξότης έρχεται το 2018, όταν η εταιρία κηρύσσεται έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, αξίας 100.000.000 ευρώ. Η εταιρία εμφανίζεται ότι χρωστά, από δάνεια, στην Τράπεζα Αττικής περισσότερα από 120.000.000 ευρώ.

Το χρονικό της εμπλοκής στις τηλεοπτικές άδειες

Η «περιπέτεια» Καλογρίτσα στον δρόμο για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δεν του βγήκε σε καλό, καθώς από τότε έγινε γνωστός για τα βοσκοτόπια τα οποία χρησιμοποίησε για να καλύψει το ποσό της άδειας. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ, «… ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας πρόκειται να καλύψει το ποσό για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας (52.600.000 ευρώ) μέσω τραπέζης με εγγύηση ένα αγροτεμάχιο – βοσκοτόπι στην Ιθάκη, το οποίο όμως εμφανίζεται να ανήκει σε άλλον. Το βοσκοτόπι έχει έκταση 5 στρέμματα και βρίσκεται στο Περαχώρι Ιθάκης, ωστόσο ανήκει σε φίλο του. Ενα μέρος του εν λόγω οικοπέδου μάλιστα διεκδικεί και ο δήμος. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκει στον κ. Καλογρίτσα, αλλά σε άλλη εταιρία».

Στη συνέχεια παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά όλες οι κινήσεις από την πλευρά του Καλογρίτσα για την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και παρουσιάζουν εύγλωττα την πραγματικότητα όσον αφορά την πορεία του Καλογρίτσα στο τηλεοπτικό τοπίο.

  • Στις 29.8.2016 κατατέθηκε από την εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» εγγυητική επιστολή ποσού 3.000.000 ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.(Απόφαση 228 29/8/2016).
  • Στις 2.9.2016 η εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» ανακηρύχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής για μία εκ των τεσσάρων δημοπρατούμενων αδειών έναντι τιμήματος 52.600.000 ευρώ και ακολούθως οριστικός υπερθεματιστής.(Απόφαση 239 9/9/2016)
  • Στις 26.9.2016 η ανωτέρω εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, σύμφωνα με τον όρο 8.4 της υπ. αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος (ποσού 18.200.000 ευρώ) για τη χορήγηση άδειας, εντός της προβλεπόμενης από την ως άνω προκήρυξη προθεσμίας (15 ημέρες από την ανακήρυξή του ως οριστικού υπερθεματιστή)(Απόφαση 259 26/9/2016) Συνεπεία της ανωτέρω κήρυξης της εταιρίας «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» ως έκπτωτης η ανωτέρω κατατεθείσα εγγυητική επιστολή των 3.000.000 ευρώ κατέπεσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ( στις 26.9.2016). (Απόφαση 259 26/9/2016).

Στις 19.1.2017 η ως άνω εγγυητική επιστολή επιστράφηκε στην εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» λόγω της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας ακυρώθηκε ο διενεργηθείς διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών.(Απόφαση 42 19/1/2017).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, ρίχνουν φως και στην υπόθεση που έχει ξεσπάσει στην επιοκαιρότητα, των τελευταίων ημερών, και αφορά την δικαστική αντιδικία Καλογρίτσα, με την Λιβανέζικη εταιρεία CCC, καθώς δείχνουν πότε ακριβώς μπήκαν στα ταμεία του κράτους, τα 3 εκατομμύρια ευρω, ως εγγύηση, για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και πότε τα πήρε στα χέρια του ξανά ο Καλογρίτσας, όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share