Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα, ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Μήνυμα στην Τουρκία μέσω του μεταναστευτικού

Μέρκελ και Μακρόν ζήτησαν καραντίνα για τους τουρίστες εκτός ΕΕ

25 Ιουνίου 2021 07:48
Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα, ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Μήνυμα στην Τουρκία μέσω του μεταναστευτικού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που τα είχε όλα. Η (θεωρητικά) τελευταία Σύνοδος Κορυφής παρουσία της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του παλαιότερου - και ισχυρότερου- μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στην Άγκυρα, καθώς οι δύο πλευρές (σ.σ ΕΕ - Τουρκία) είναι έτοιμες να συζητήσουν την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, καθώς και να ξεκινήσουν διαλόγους υψηλού επιπέδου σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αφορούσε μόνο τις «παραδοσιακές χώρες» του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά πλέον και τη Λιθουανία, καθώς η χώρα της Βαλτικής βιώνει ό,τι ακριβώς η Ελλάδα στον Έβρο τον περασμένο χρόνο, με τη γειτονική της Λευκορωσία να απειλεί, ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ, να στείλει σε ευρωπαϊκό έδαφος χιλιάδες μεταναστών, κυρίως από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό που υιοθέτησαν σήμερα οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα, ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Μήνυμα στην Τουρκία μέσω του μεταναστευτικού

«Μήνυμα» για Κυπριακό και Βαρώσια

«Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Στο ζήτημα της Τουρκίας και της γενικότερης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κύπρος κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη στα τελικά συμπεράσματα, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επισημάνει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021 (παράγραφος 3, άρθρα 10 -19), ενώ παράλληλα οι 27 επαναλαμβάνουν ότι δεσμεύονται για μια διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδία στην Κύπρο.

Εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου απέναντι στην Άγκυρα, παρέχοντας μεν υποσχέσεις για μια μελλοντική ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης, τονίζοντας παρά ταύτα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να έχει ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ήτοι και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα οι 27 καλούν την Τουρκία να συμβάλει ώστε να επιλυθούν περιφερειακές κρίσεις υπενθυμίζοντας στον καθεστώς Ερντογάν ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις 'Άγκυρας - Βρυξελλών.

Αντικείμενο μεγάλης διαφωνίας υπήρξε και το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων για πολίτες τρίτων χωρών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και της Ρωσίας, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ ουσιαστικά «επέπληξε» κάποια κράτη - μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που είτε έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, μονομερώς, σε Βρετανούς πολίτες, είτε δέχονται Ρώσους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Sputnik.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο η Καγκελάριος Μέρκελ είχε την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα η Γερμανία, με την στήριξη της Γαλλίας, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη - μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα

Πάντως οι 27 ηγέτες αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο περιπτώσεις: σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Παρόλο που δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων, η Ουγγαρία αποτέλεσε για ακόμα μια φορά αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων, με κάποιες χώρες, κυρίως αυτές της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) να ζητούν τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Βουδαπέστης, λόγω ενός πρόσφατου νόμου που, σύμφωνα με την πλειονοψηφία των κρατών - μελών. της ΕΕ, εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε έφτασε στο σημείο να ζητήσει επισήμως την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ σε περίπτωση που ο Βίκτορ Όρμπαν δεν πάρει πίσω αυτόν τον νόμο. Σκληρή κριτική άσκησε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας τον εν λόγω νόμο ως «ντροπή» για ένα κράτος - μέλος της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξαν ευθείες επιθέσεις εναντίον του Βίκτορ Όρμπαν κυρίως από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ, αλλά και του πρωθυπουργού του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ότι «το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι επιλογή, το να είσαι ομοφοβικός είναι». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με Βέλγο αρχιτέκτονα, επιτέθηκε προσωπικά στον Βίκτορ Όρμπαν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να στιγματίζεται εντός της ΕΕ για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα, ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας εάν και εφόσον δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αποχωρήσει από την ΕΕ και να συνάψουν οι δύο πλευρές μια οικονομική σχέση όπως αυτήν με την Ελβετία και την Νορβηγία. «Εσείς αποφασίσατε να είστε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ δεν είναι Σοβιετία. Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι εθελοντική. Κανείς δεν σας αναγκάζει να είστε μέλος της. Εφόσον όμως επιλέξατε να είστε, θα σεβαστείτε τους κοινούς μας κανόνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ωστόσο η Πολωνία και η Σλοβενία στάθηκαν στο πλευρό της Ουγγαρίας, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Χάγη, καθώς οι Κάτω Χώρες κατάφερναν να «περάσουν» από το εθνικό τους κοινοβούλιο το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, εφόσον όλα τα κράτη - μέλη σέβονται το άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Σκληρή κριτική δέχτηκε η Ουγγαρία και από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Η πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της προέδρου φον ντερ Λάιεν και του προέδρου Μισέλ.

Μητσοτάκης: «Οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν» - Τι είπαν Ερντογάν και Τσίπρας με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση τη Δευτέρα (14/6) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε σχόλιο που έκανε μέσω twitter ανέφερε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, έστω κι αν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας προφανώς και παραμένουν. Δείτε τι συζήτησαν οι δυο τους στη μία περίπου ώρα που είχαν στη διάθεσή τους.

Ο πρωθυπουργός έγραψε ακόμα ότι η συνεργασία σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

«Αν και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων.

Ο διάλογος, συνεπώς, είναι πάντοτε σημαντικός», αναφέρεται στην ανάρτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ερντογάν: «Είπα στον Μητσοτάκη ότι θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι»

Σύμγωνα, εξάλλου, με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσά μας, και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε πως «ένα-ένα, να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε κυβέρνηση και Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί»

Στο μεταξύ, μειωμένες προσδοκίες από την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δήλωσε ότι διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα και το κανάλι Star το βράδυ της Δευτέρας (14/6).

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν αξιοποιεί την θετική συγκυρία για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη.

Παράλληλα, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει το 8ωρο 10ωρο με ίση αμοιβή»

Αναφερόμενος στα χρέη της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως με αυτά «ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας».

«Δεν θα αφήσουμε τον Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί μέσα και έξω από τη Βουλή», σχολίασε και πρόσθεσε: «Τώρα ο Μητσοτάκης αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του με εργασιακό, πτωχευτικό, τώρα καταλαβαίνει και ο κόσμος τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μητσοτάκης και Κεραμέως δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο». «Η χώρα χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Αλέξης Τσίπρας

Για τα εθνικά: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που η Τουρκία είναι οικονομικά στριμωγμένη. Αν η Τουρκία πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ η Τουρκία χωρίς δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα μόνο η Τουρκία κερδίζει, γιατί παριστάνει το καλό παιδί.

Εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές θα έλεγαν παίζει η «Μακεδονία», τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Ακόμα και το σήμα για το όνομα της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να είχε αλλάξει βάσει της Συμφωνίας αν η κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει. Ορθώς ο κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει πιο έγκαιρα, διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση δρα ενοχικά, εδώ δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά και άλλους βουλευτές».

Για τις Πανελλήνιες: «Την δύσκολη χρονιά της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μία αλλαγή που θέτει εμπόδια για 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Μειώνει τους εισακτέους φέτος για να ευνοήσει ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν μεγάλη πελατεία 30.000 παιδιών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε να απαντήσει γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Μετά τις πανελλαδικές θα επιμείνω και θα αναγκάσω τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να απαντήσει.

Αυτός που παίρνει 2,5 θα μπορεί να μπει σε ένα κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του, να πάρει ένα πτυχίο και με βάση όσα ψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο των ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές, πήγαν στο εξωτερικό. Δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν».

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς: «Αυτό που δεν αποτιμάται είναι ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε σχεδόν 400 απώλειες και στη δεύτερη πάνω από 12.000, 31 φορές περισσότερες απώλειες. Και ότι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είχαμε θνητότητα γύρω στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 30-35%. Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ του Αγρινίου που είχε 100% θνητότητα, άλλες έξι πόλεις της χώρας (Πύργο, Κέρκυρα, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα). Αυτό για όσους λένε ότι τα κάναμε όλα καλά.

Αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για τα προνόμια του 30%. Με τόσο χαμηλά ποσοστά είναι άστοχο να ανοίγει αυτή η συζήτηση.

Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ότι θα μπει σε ένα μπαράκι ή ένα εστιατόριο. Οι μη εμβολιασμένοι ίσως να πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους με τεστ πριν μπουν σε δημόσιο χώρο.

Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη εμβολιασμού παρά να τους εξαναγκάσουμε. Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες και άλλο για το σύνολο του πληθυσμού.

Φοβάμαι μία διαδικασία μιθριδατισμού, μην συνηθίσουμε σιγά σιγά σε στην «αναγκαιότητα» παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Άρα, ας αξιοποιηθεί η καμπάνια εκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση στα Μέσα, γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες; Όλοι οι πολιτικοί με εξαίρεση το Βελόπουλο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δίνουμε μάχη.

Μήπως δεν έγινε σωστή διαχείριση με την υπόθεση του AstraZeneca;».

Για την Οικονομία: «Το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι συμπολίτες μας. 37 δισ. αφήσαμε ως μαξιλάρι στον κ. Μητσοτάκη για να κοιμάται ήσυχος, αλλιώς θα είχαμε χρεοκοπήσει.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Ωστόσο το κρίσιμο είναι αν θα υπάρξει έγκαιρη απορρόφηση και δεύτερον αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη ή θα δοθούν για άλλη μια φορά σε δέκα επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Αν η ανάπτυξη μετά από ύφεση 8,5% θα είναι συμπεριληπτική. Ο εργαζόμενος θα δει μείωση ή αύξηση μισθού; με το νέο νομοσχέδιο θα δει μείωση. Θα αφορά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει με λουκέτο; Αν θα αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο».

Για Εργασιακό: «Με ρωτάτε αν υπάρχουν θετικά άρθρα; Ξέρετε την παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι;». Τα λίγα θετικά άρθρα στο εργασιακό είναι ο φερετζές για να καλύψει μια πολύ μεγάλη αμαρτία. Ο κ. Μητσοτάκης μέσω του πρόθυμου για τις βρώμικες δουλειές κ. Χατζηδάκη φέρνει την επιθυμία του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που δεν κατάφεραν να το περάσουν μέσα στα μνημόνια. Επί 3 χρόνια στο μνημόνιο διακαής πόθος όσων ήθελαν να ξηλώσουν εργασιακά κεκτημένα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που τις επαναφέραμε, τον κατώτατο που τον επαναφέραμε, αλλά ήταν και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης λέει είναι παρωχημένο το 8ωρο και το κάνει 10ωρο με ίση αμοιβή. Και αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών. Και φέρνει προϋποθέσεις για να δουλεύει ο εργαζόμενος και Κυριακή, να γίνει λάστιχο. Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια να δουλεύουν δεκάωρα και Κυριακές; πώς θα κάνουν οικογένεια, πώς θα στηριχθούν; Μας ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας ή τα κέρδη μονάχα κάποιων επιχειρηματιών; Το εργασιακό είναι ένα γραμμάτιο σε όσους στήριξαν προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη. Η αντίληψή τους είναι ότι θα γίνει πιο δυνατή η οικονομία χαμηλώνοντας τους μισθούς και ελαστικοποιώντας τις σχέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανατρέψει όσα περνάει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, αλλά θα έρθουμε να επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εάν δεν στηρίξει την εργασία».

Για την Προανακριτική: «Η προανακριτική είναι απόλυτο φιάσκο. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως φάνηκε από την έκθεση της ΤτΕ για την πορεία των χρημάτων. Ξέρετε άλλη κυβέρνηση που να επιχείρησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;».

Για τα δάνεια των κομμάτων: «Αν είχατε κάποιον ο οποίος γεννά όχι 30 εκατ. χρέη στην επιχείρησή του, αλλά 500.000, θα τον επιλέγατε για διαχειριστή της πολυκατοικίας σας; Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του το 2016 και κάθε χρόνο φορτώνει τον Έλληνα φορολογούμενο με 30 εκατ. ευρώ, 128 εκατ. σε πέντε χρόνια. Κρύβεται γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Ξέρετε άλλη επιχείρηση με χρέη 50.000 ευρώ, όχι 30 εκατ. το χρόνο, που να έχει ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, που να μην απειλείται με λουκέτο; Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 9 εκατ. ευρώ, σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν μπορεί εμείς να κάνουμε χρηστή διαχείριση και η ΝΔ να έχει καταγραφεί για το 2019 ως το κόμμα που παρότι υπερχρεωμένο έκανε την ακριβότερη διαφήμιση με βάση τα στοιχεία της Google στο διαδίκτυο».

Για δημοσκοπήσεις: «Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του θα παράξει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Με την πανδημία αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα. Δέσμευσή μου ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, να αναδείξουμε την αλήθεια. Η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα. Χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share