Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Τι συζήτησαν για σχεδόν 1 ώρα

Αποκαλύψεις από κυβερνητικές πηγές

14 Ιουνίου 2021 18:59
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Τι συζήτησαν για σχεδόν 1 ώρα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 1 περίπου ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί, ήτοι δύο γύροι διερευνητικών επαφών, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστοίχως, σε Άγκυρα και Αθήνα, αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σημερινή, κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα.Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και «έσπασε ο πάγος» των δύο πλευρών.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στις 17:20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στα πρώτα λεπτά του τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες και φωτογραφήθηκαν, αλλά η συζήτησή τους έγινε πίσω από κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσά μας, και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε πως «ένα-ένα, να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως: «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και Σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».

Βίντεο: Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το τηλεοπτικό του μήνυμα εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share