Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εξελίξεις για τον τουρισμό: Το ιδιαίτερο μήνυμα από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Σάντσεθ

Όλα όσα είπαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-Ισπανίας για τη συμμαχία των δύο χωρών και την πανδημία

10 Μαΐου 2021 16:08
Εξελίξεις για τον τουρισμό: Το ιδιαίτερο μήνυμα από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Σάντσεθ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις έφερε σχετικά με τον τουρισμό, κατά κύριο λόγο, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον όμολογό του στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, όπου οι δύο πρωθυπουργοί ανέλυσαν τη σημασία του «πράσινου πιστοποιητικού» για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Οι δυο τους βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, όπου ο Σάντσεθ χαρακτηριστικά είπε πως νιώθει... σαν στο σπίτι του. Η κουβέντα αναπτύχθηκε γύρω από διάφορα θέματα, αγγίζοντας και τη συμμαχία των δύο χωρών, εκτός από όσα έχουν σχέση με την πανδημία.

«Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά. Η ιστορία, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοικτή Δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον Ισπανό ομόλογό του. «Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας, παρά την επιφυλακή η οποία απαιτείται ακόμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ που αποδεικνύει ότι τη στιγμή που ταξιδεύουν δεν νοσούν.

«Είναι μια επιλογή που πρότεινα πριν μερικούς μήνες και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την αλυσίδα του τουρισμού, που ενδιαφέρει και τις δύο χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού και των τρίτων χωρών, μέσω της αύξησης της παραγωγής των εμβολίων και τη δίκαιη διανομή τους στις περιοχές αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη άρσης των πατεντών, τονίζοντας ότι «μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης», αποτελεί όμως μία σημαντική διάσταση του προβλήματος. «Βασικό ζητούμενο είναι «πώς θα επιτρέψουμε χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα σε χώρες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Για τις σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε τουρισμό, εκπαίδευση, ενέργεια, ο πολιτισμός, που όλα θα λειτουργούν στην ευνοϊκή προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης. Ισπανία και Ελλάδα «είναι από τις πρώτες που κατέθεσαν τα εθνικά σχέδια και προσδοκούμε ότι θα είναι από τα πρώτα που εγκριθούν τον Ιούνιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι στόχοι Ελλάδος και Ισπανίας συγκλίνουν. Ήδη η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί, με την απόσυρση των πρώτων μεγάλων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Και η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως δείχνει στη χώρα μας η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών».

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ

Το σχόλιο του Πέδρο Σάντσεθ

«Υπάρχει αμοιβαία αδελφοσύνη των δύο χωρών. Η βοήθεια και η σχέση συμμαχίας που αναπτύξαμε μέσα στην πανδημία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια δύσκολη περίπτωση. Ακόμα έχουμε θύματα στην Ισπανία από την πανδημία.

Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση καθώς λόγω εμβολιασμού μπορούμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Όσο αφορά τον εμβολιασμό θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για την οργάνωση και την ταχύτατα. Τα δεδομένα και στην Ισπανία μας κάνει αισιόδοξους καθώς έξι εκ. Ισπανοί έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Είμαστε 100 μέρες μακριά από το να είναι το 70% των πολιτών εμβολιασμένοι.

Εξαιρετική δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόταση στην Επιτροπή και την πρωτοβουλία που πήρε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ηλεκτρονική ανάπτυξη. Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εμπορικό τομέα. Πολλές ισπανικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλει μια στρατηγική και δομημένη δουλειά. Μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο και οι δύο χώρες. Συμφέρον της Ισπανίας να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Έχουμε πολλά κοινά και θέλουμε μεγαλύτερη ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μετάσχουν στις 16:30 από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα συζητήσουν με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share