Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Παγκόσμιος πόλεμος" με τις πατέντες εμβολίων: Η πρόταση του Μπάιντεν που δίχασε Γερμανία και Γαλλία - H στάση της ΕΕ και ο εμφύλιος "πόλεμος" Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η δήλωση βόμβα Μπάιντεν υπέρ της άρσης των πατέντων των εμβολίων ήδη δίχασε την ΕΕ!

7 Μαΐου 2021 11:20
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τις επόμενες μέρες θα είναι η αρχή ενός σκληρού μπράντε φερ μεταξύ των κρατών αλλά μεταξύ κρατών και φαρμακοβιομηχανιών. Η δήλωση βόμβα Μπάιντεν υπέρ της άρσης των πατέντων των εμβολίων ήδη δίχασε την ΕΕ με Μέρκελ και Μακρόν να κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις σχετικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης σήμερα διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είναι «έτοιμη να συζητήσει» την των πατεντών -ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή-, εκφράζοντας πάντως παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

'Παγκόσμιος πόλεμος' με τις πατέντες εμβολίων

Ποια η θέση της Γερμανίας;

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανέφερε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι επίσης έτοιμες να τα εξάγουν. «Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τους τελευταίους μήνες να εξάγουν δόσεις που παρήχθησαν στις ΗΠΑ.

Ποια η θέση της Γαλλίας;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «η δωρέα δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

'Παγκόσμιος πόλεμος' με τις πατέντες εμβολίων

Στις 23 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει αντίθετος με την άμεση άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι αυτό αλλά εκείνο της μεταφοράς τεχνολογίας.

«Εκείνο που είπα απλώς, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, είναι πως σήμερα, έχουμε ένα 'μποτιλιάρισμα', το οποίο καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στα εμβόλια» αποσαφήνισε σήμερα.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί» επισήμανε ο Μακρόν.

«Αν υπήρξε εθνικισμός των εμβολίων, δεν πρέπει να κοιτάμε από την πλευρά της Ευρώπης: από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, αποφασίσαμε να εξάγουμε [δόσεις] προς τις πιο ευάλωτες χώρες» συνέχισε.

«Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί» υπογράμμισε.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Από την κυβέρνηση δείχνουν στο καλεντάρι της πανδημίας την 4η Μαΐου 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείκνυε το ζήτημα των πατεντών των εμβολίων: «το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», έλεγε ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη του έργου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι αφορούσε στην παραγωγή τους για τρίτες χώρες.

H στάση της ΕΕ και η αντίδραση του... Τσίπρα!

Ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο του 2020 είχε υποστηρίξει ότι:

«Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους».

Είχε τονίσει εμφατικά ότι:

«Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων», προσυπαγράφοντος το κάλεσμα των άλλων ηγετών που είχαν λάβει μέρος στη διάσκεψη ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο αγαθό. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Καρφί» σε Μητσοτάκη μετά την θέση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε αναφορικά με την θέση υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια της Covid-19, που εξέφρασαν σήμερα οι ΗΠΑ.

Τσίπρας για πατέντες εμβολίων

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.

Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share