Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιάννης Λαγός: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του

Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

27 Απριλίου 2021 12:56
Γιάννης Λαγός: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγο μετά τις 12:30 τη Μεγάλη Τρίτη έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία που έγινε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Γιάννης Λαγός: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του

Ποιος είναι ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής;

Ο Γιάννης Λαγός (Πέραμα Πειραιώς, 7 Σεπτεμβρίου 1972) είναι Έλληνας πολιτικός καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Διατελεί ευρωβουλευτής της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι πρόεδρος της ΕΛΑΣΥΝ.

Υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Εκλεγόταν βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς για το διάστημα από το 2012 μέχρι το 2019, ενώ εξελέγη και ευρωβουλευτής το 2019. Τον Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή.

Η δράση του με τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ φέρεται εμπλεκόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα! Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασμούς, μαστροπεία, προστασία μαγαζιών, παράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013,ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή!

Διαφεύγει στη Νορβηγία ο καταδικασμένος σε φυλάκιση, Γιάννης Λαγός!

Περιφερειάρχης Πειραιά της ΧΑ, υπεύθυνος για την Α΄ και τη Β΄ Πειραιώς, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής[17] και, σύμφωνα με την απολογία του τον Οκτώβριο του 2013, του πειθαρχικού της Χρυσής Αυγής,βρισκόταν δίπλα στο Μιχαλολιάκο το βράδυ των εκλογών του Μαΐου του 2012, όταν η ΧΑ εισήλθε στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά.Μετά την εκλογή του τον διαδέχτηκε στη θέση του οδηγού του Μιχαλολιάκου ο Σωτήρης Δεβελέκος. Με την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή μπήκε στο συρτάρι και το απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ του Φεβρουαρίου του 2012, καθώς υπήρχε προβληματισμός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το αν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα!

Στις 26 Μαίου 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share