Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Τότε θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Αυτή είναι η ημερομηνία

26 Απριλίου 2021 16:39
Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Τότε θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν στα ελληνοτουρκικά, αφού σύντομα επίκειται συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη είχε προαναγγείλει τη συνάντηση δηλώνοντας πως «έχει νόημα να γίνει αυτή η συνάντηση και θα γίνει», ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πότε θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα διατείνονται, μια πολύ πιθανή ημερομηνία γι’ αυτή τη συνάντηση, είναι η Δευτέρα 14 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στις Βρυξέλλες, όπου θα είναι παρόντες τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν, οπότε στο περιθώριο της διάσκεψης θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση του ραντεβού.

Μήνυμα Δένδια: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο»

Μετά το ταξίδι του στη Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.

Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά παράλληλα έχει διατυπώσει και τις απολύτως σαφείς θέσεις της οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες που πρεσβεύουν ο Χάρτης του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επ’ αυτού του πλαισίου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις» και επισημαίνει πως αυτό κατέστησε σαφές κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Μήνυμα Δένδια προς όλες τις κατευθύνσεις
Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας προσδιορίζει πως σκοπός της ήταν η καθαρή εξήγηση των ελληνικών θέσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση θετικής ατζέντας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας, τόσο διμερώς με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ.

Σημειώνει πως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση και εκφράζει την ελπίδα ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια αυτή.

«Θέλω να πιστεύω ότι όπως η ελληνική πλευρά, έτσι και η τουρκική βλέπει τα πρόδηλα πλεονεκτήματα από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει επίσης και υπενθυμίζει ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ρητά ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά, τότε η προοπτική λήψης μέτρων θα επανέλθει στο προσκήνιο. «Αυτή δεν είναι η προοπτική που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά πρέπει πάντοτε να υπάρχει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών επιλογών» συμπληρώνει.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρατηγική»

Κληθείς να σχολιάσει αν ήταν σε απόλυτο συντονισμό με τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας αφού υπενθυμίζει πως με τον κ. Μητσοτάκη συναντήθηκε αμέσως πριν μεταβεί στην Άγκυρα και αμέσως μετά, σημειώνει: «Και όπως είναι αυτονόητο επικοινωνούσαμε τακτικά και κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί.

Τη θέση του άλλωστε τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στις σχετικές ενημερώσεις, ώστε να μη χρειάζεται να προσθέσω το παραμικρό. Ας μην βασανίζονται συνεπώς κάποιοι, με το να κατασκευάζουν ανυπόστατα σενάρια και μυθεύματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρατηγική, την οποία εγώ υπηρετώ και εκφράζω. Μία στρατηγική ενεργητικής κινητικής διπλωματίας, με διεύρυνση συμμαχιών και συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και με υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων επί του πεδίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας συγκρατεί πως επρόκειτο για μια σημαντική και ευγενική κίνηση αβροφροσύνης προς την Ελλάδα και αναφέρει ότι εξετιμήθη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο προσωπικά.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, παρατηρεί πως διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και ότι η συζήτηση κάλυψε το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Αν και δεν συμφωνήσαμε σε πολλά ζητήματα, το πρόσημο ήταν θετικό. Και αυτό είναι που συγκρατείται» αποκρυσταλλώνει και επαναλαμβάνει πως αναμένει την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η οποία θα μπορούσε να προετοιμάσει εν ευθέτω χρόνω μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share