Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Γιάννος Παπαντωνίου: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους

Η δήλωσή του έξω από το γραφείο της ανακρίτριας

22 Απριλίου 2021 16:36
Γιάννος Παπαντωνίου: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική απολογία που έδωσε στην ειδική ανακρίτρια, Μαρία Τόλια, ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού για την οποία έχει κατηγορηθεί.

Ο πρώην υπουργός εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε πως: «Η συνάντηση με την Ανακρίτρια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπληρωματικής ανάκρισης που είχε διατάξει το Δικαστικό Συμβούλιο, όταν διαπίστωσε ότι το κατηγορητήριο δεν μπορεί να στηρίξει τη δίωξη εναντίον μας. Παραδόσαμε υπομνήματα, που επαναλαμβάνουν όσα είχαμε καταθέσει σε προηγούμενα στάδια. Ότι δηλαδή τα περί δωροδοκίας αποτελούν άθλια και πρόστυχη κατασκευή στο πλαίσιο της σκευωρίας που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν επιβλήθηκε κανένας απολύτως περιοριστικός όρος. Είναι ξεκάθαρο δείγμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη ξαναρχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα, σύμφωνα με το νόμο και τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ζητώ, όπως έχω δηλώσει, δικαίωση και μία συγγνώμη. Ζητώ να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη για να τεθεί, επί τέλους, τέρμα στις πρωτοφανείς, για ευρωπαϊκή χώρα, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συντελεστεί σε βάρος μας».

Ο πρώην υπουργός ο οποίος έχει κριθεί και προσωρινά κρατούμενος στο παρελθόν όπως και η σύζυγός του, αρνείται την κατηγορία, ενώ αντιμετωπίζει και άλλη δικαστική εμπλοκή που σχετίζεται με την πώληση ιδιόκτητου ακινήτου στη Σύρο, πώληση που ελέγχεται δικαστικά ως εικονική, κάτι που επίσης ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται.

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέα μπλεξίματα για τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Σε νέους μπελάδες μπαίνει ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος πέρασε από το ανακριτικό γραφείο με συμπληρωματική απολογία σχετικά με τη σύμβαση των φρεγατών του Ναυτικού, μιλώντας για σκευωρία.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, περίπου ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του πέρασε και πάλι το κατώφλι της Ευελπίδων, για να ζητήσει προθεσμία για τις 22 Απριλίου προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέα δίωξη για τον κορυφαίο υπουργό του ΠΑΣΟΚ

«Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό της κυρία Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία ελέγχου» τόνισε σε δήλωση του ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω εδώ και τέσσερα χρόνια».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε «ευτύχημα» την κλήση σε συμπληρωματική απολογία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, από την αρμόδια ανακρίτρια σημειώνοντας ότι «έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα».

«Το μόνο το οποίο ζητώ και το ζητώ επίμονα, είναι δικαίωση και μια συγνώμη. Και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη επειδή η τεράστια πλειοψηφία με εξαίρεση ελάχιστους επίορκους δικαστές εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οσα υπεστήκαμε αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς» κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

Στις 22 Απριλίου έχουν οριστεί, εκτός από την συμπληρωματική απολογία του πρώην υπουργού, και των συγκατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός καλείται σε συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση των 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από την “THALES NEDERLAND B.V.” που αφορούσε την σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα κλήση σε απολογία στον Γιάννο Παπαντωνίου εστάλη μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ανάκρισης που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Το ζήτημα είχε προκύψει όταν οι δικαστές έκριναν πως στο κατηγορητήριο δεν περιγραφόταν με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το «ξέπλυμα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφασίσουν εάν ο κατηγορούμενος έπρεπε να καθίσει το εδώλιο ή όχι. Η ανακρίτρια στην οποία επέστρεψε η δικογραφία, τελικά, προσδιόρισε την δωροδοκία ως το βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα κι όχι την απιστία που αρχικώς είχε αποδοθεί στον Γιάννο Παπαντωνίου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share