Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Συνεχίζεται το ελληνικό «σφυροκόπημα»: Ενίσχυση της συνεργασίας με Γαλλία και Ισραήλ

Νεύρα για τους Τούρκους αλλά τα μηνύματα μετά τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου συνεχίζονται

16 Απριλίου 2021 19:49
Συνεχίζεται το ελληνικό «σφυροκόπημα»: Ενίσχυση της συνεργασίας με Γαλλία και Ισραήλ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η... ελληνική αντεπίθεση στην Άγκυρα ήταν μόνο η αρχή, όπως φαίνεται, καθώς η χώρα μας προχωρά σε ενίσχυση των συμμαχιών της με δύο χώρες, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Αρχικά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας σήμερα (16/4), υπεγράφη η αμυντική διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος -κατόπιν εξουσιοδότησης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο- και o διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas).

Στην τελετή παρέστησαν ο ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Elbit Systems», Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel [Butzi] Machlis), καθώς και ισραηλινή αντιπροσωπεία.

«Η συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία στο Κρητικό πέλαγος

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει το Mega, χθες (15/4) εκδόθηκε ελληνική NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος.

Το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει σε γαλλικό ινστιτούτο ερευνών και όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι δεν θέλουν ούτε μία απλή επιστημονική έρευνα στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και ειδικότερα στον άξονα όπου θεωρούν ότι είναι το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην ουσία λοιπόν Ελλάδα και Γαλλία στοχεύουν σε μια επιστημονική, απλή επιστημονική έρευνα στην επιφάνεια της θάλασσας εκεί τα τρία σημεία που είχε εκδώσει η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία είναι μέσα στον άξονα του τουρκολιβυκού μνημονίου και τα υπόλοιπα μέσα στην ισχυριζόμενη από τους τούρκους δική τους υφαλοκρηπίδα.

Mέσα στο επιστημονικό προσωπικό του συγκεκριμένου σκάφους είναι έξι Έλληνες επιστήμονες, Ισραηλινοί και Ιταλοί.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share