Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Σε εξέλιξη οι συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου - Τα μηνύματα που κρύβονται στο παρασκήνιο (Video)

Η ατζέντα των συζητήσεων

15 Απριλίου 2021 16:13
Ελληνοτουρκικά: Σε εξέλιξη οι συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου - Τα μηνύματα που κρύβονται στο παρασκήνιο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Στη συνάντηση είναι «παρών» και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ μετά απ' αυτό το τετ α τετ ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Τι θα συζητηθεί

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει: «Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου.

Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», ενώ παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Το παρασκήνιο πίσω από την έκτακτη συνάντηση - Τα μηνύματα που κρύβει η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε σχεδιάσει να μεταβεί στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, η τουρκική ηγεσία απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό να συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε δεκτή την πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο Τούρκος επιδίδονταν σε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά την Μεγαλόνησο, διαμηνύοντας ότι τα τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να πλεύσουν, αν χρειασθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπήρξε έντονη δυσφορία για τις εμπρηστικές δηλώσεις του «σουλτάνου», με ορισμένους μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών να προτείνουν στον κ. Δένδια να αναβάλει το ταξίδι του στην Άγκυρα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι την πρόσκληση την απηύθυνε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καθιστούσε μάλλον αδύνατη την άρνηση, παρά το ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις και χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, είχε πει ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ενώ είχε μιλήσει για συμφωνία των δύο χωρών να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Είχε προηγηθεί, όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Ντμπεϋντά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως η Τρίπολη προς διασφάλιση των συμφερόντων της θα συνομιλήσει με όλες της χώρες της Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι δηλώσεις αυτές της λιβυκής ηγεσίας φέρονται να προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου που ζήτησε να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share