Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Με αλλαγές το κείμενο για την Τουρκία - Τι περιλαμβάνει (Video)

Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο - Οι προϋποθέσεις και οι όροι

25 Μαρτίου 2021 17:06
Σύνοδος Κορυφής: Με αλλαγές το κείμενο για την Τουρκία - Τι περιλαμβάνει (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Star, υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί Αθήνα και Λευκωσία. Ενώ, την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 27 και 28 Μαρτίου ανακοίνωσε η Τουρκία με παράνομη Navtex που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης

Όπως αναφέρει το Star, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.
Στο ίδιο κείμενο επιπλέον, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Όσον αφορά την διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Όπως φαίνεται, οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Στη Σύνοδο και ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Επιπλέον ο Αμερικανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share