Πλησιάζει η στιγμή που τα ρολόγια θα πάνε… πίσω – Πότε αναμένεται αλλαγή στη θερινή ώρα

Μια ιστορική αναδρομή στην αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Η αλλαγή ώρας το 2025 είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 30 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, στις 03:00 το πρωί, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείξουν 04:00. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την εφαρμογή της θερινής ώρας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2025.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;
Η αλλαγή της ώρας έχει ως βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εκμεταλλευόμενη το φως της ημέρας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, εξοικονομούμε περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρακτική αυτή είχε αρχικά εφαρμοστεί τη δεκαετία του 1970, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης, χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά το φυσικό φως.
Από το 1996, έχει καθιερωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την Άνοιξη τα ρολόγια μετακινούνται μία ώρα μπροστά, ενώ το Φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.
Ιστορική αναδρομή στην αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Η πρώτη εφαρμογή της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1932, όταν δοκιμαστικά μετακινήθηκαν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, από την 6η Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Από τότε, το μέτρο εφαρμόστηκε με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, και παραμένει σε ισχύ σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Ωστόσο, η αλλαγή ώρας προκαλεί αντιδράσεις και έχει αντιμετωπιστεί με κριτική, καθώς διάφορες επιστημονικές μελέτες συνδέουν την πρακτική με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακές και ανοσολογικές διαταραχές, λόγω των αναστατώσεων στον βιολογικό κύκλο. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν.