ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Από κορυφαίος όλων στην «ισοπέδωση» – Η «απογείωση» και η «κατάρρευση» ενός μεγάλου ηθοποιού

Ο Πέτρος Φιλιππίδης και η σύζυγός του Ελπίδα Νίνου (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Η ζωή και η καριέρα του μέχρι τις καταγγελίες – Η στήριξη της συζύγου του και το παράπονο του γιου του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης υπήρξε κάποτε για πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, ιδίως στην κωμωδία, με αμέτρητες επιτυχίες και διακρίσεις, φτάνοντας όμως στο να κρίνεται η ζωή του στο εδώλιο του κατηγορούμενου για σειρά καταγγελιών, ξεκινώντας από ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Ο γνωστός καλλιτέχνης βρίσκεται πια στο Εφετείο και η δίκη του συνεχίζεται, αρχίζοντας να έχει ακόμη πιο δυναμική στάση με τον καιρό να περνά, κάτι που φάνηκε και στην αντιπαράθεση με τον Σπύρο Μπιμπίλα, αναμένοντας πια την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Γιατρός δεν έγινε… και πέτυχε

Γεννημένος στο Μεταξουργείο της Αθήνας στις 31 Δεκεμβρίου 1962, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονα προσωπικά και επαγγελματικά ερεθίσματα. Ο πατέρας του, διευθυντής ιδιωτικής κλινικής, αποτέλεσε αρχικά έμπνευση για εκείνον, καθώς ως παιδί σκεφτόταν να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Ωστόσο, η θεατρόφιλη μητέρα του και η επαφή του με το θέατρο στην εφηβεία του τον οδήγησαν να αλλάξει πορεία και να αποφασίσει να γίνει ηθοποιός. Έχει έναν ετεροθαλή αδερφό, μεγαλύτερο κατά 18 χρόνια, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του.

Σε ηλικία 19 ετών έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική, παρακολουθώντας μαθήματα στη σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά. Παράλληλα, σπούδασε σκηνοθεσία για τρία χρόνια στη Σχολή Σταυράκου, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Το 1983 συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις των δύο κορυφαίων θεατρικών σχολών της Ελλάδας: της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν. Αν και πέρασε πρώτος στις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου, επέλεξε να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από την οποία αποφοίτησε το 1986.

Μετά την αποφοίτησή του, συμμετείχε στις περισσότερες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης έως το 1988, όταν αποχώρησε από τον θίασο. Κατά τη θητεία του εκεί, πρωταγωνίστησε σε εμβληματικές παραστάσεις, όπως οι «Ιππείς», «Αχαρνής», «Αγαμέμνων», «Όρνιθες», «Πέρσες», «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Θεσμοφοριάζουσες».

Ακολούθησε συνεργασία δύο ετών με τον θίασο «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στράφηκε κυρίως στο εμπορικό θέατρο, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη του μεγάλη θεατρική διάκριση ήρθε το 1990 με την παράσταση «Στο Τσακ» (1990-1991), ενώ την ίδια επιτυχία σημείωσε και η παράσταση «Πάνω – Κάτω» (1991-1992).

Από εκεί και πέρα θα πρωταγωνιστήσει ως επικεφαλής θιάσου, συχνά και ως σκηνοθέτης σε πολλά θεατρικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Αταίριαστο ζευγάρι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ξενοδοχείο παράδεισος» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Μαύρη κωμωδία» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (θίασος Γιάννη Μπέζου – Πέτρου Φιλιππίδη), «Οι ηλίθιοι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη), «Σπασμένη στάμνα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ταραντέλα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη), «Ο επιθεωρητής» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη) «Loot» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (θίασος Κώστα Καζάκου – Πέτρου Φιλιππίδη).

Το καλοκαίρι του 1996 έπαιξε το ρόλο του τρελού στην παράσταση, «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Η παράσταση ανέβηκε στο Ηρώδειο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Το 2011 σκηνοθετεί πρώτη φορά για την Επίδαυρο την Ειρήνη του Αριστοφάνη όπου κρατά και τον ρόλο του Τρυγαίου.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες όμως ήρθαν με δυο ρόλους που αρχικά είχε ερμηνεύσει και αποθεώσει ο Κώστας Χατζηχρήστος. Ο μπακαλόγατος στο Θέατρο Μουσούρη, παράσταση που ανέβηκε για 3 συνεχόμενες θεατρικές σεζόν και ο Ηλίας του 16ου στον κινηματογράφο. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος «…Εκείνη την περίοδο στο Μουσούρη είχε ανεβάσει τον Μπακαλόγατο και αποφασίζει να κάνει κινηματογράφο. Έτσι το 2008 σιδερώνει ξανά την στολή του αστυνομικού και αναβιώνει τον «Ηλία του 16ου». Μια επιτυχία μεγάλη που οι εισπράξεις ρευστοποίησαν την απήχηση του κόσμου.

Πέτρος Φιλιππίδης

Ο Χατζηχρήστος μια δύσκολη και απαιτητική θεατρική προσωπικότητα είχε αποδοθεί πλήρως από τον Φιλιππίδη ο οποίος μάλιστα είχε προσθέσει και δικά του κομμάτια και είχε προσαρμόσει τους ρόλους πάνω του, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο».

Ο Φιλιππίδης θεωρείται από τους πρώτους που μετέφεραν παλιές ελληνικές ταινίες στη θεατρική σκηνή, ξεκινώντας το 2006 σκηνοθετώντας την Άννα Παναγιωτοπούλου στη «Θεία από το Σικάγο». Παράλληλα, έχει υπάρξει καθηγητής υποκριτικής στις δραματικές σχολές των: Βασίλη Διαμαντόπουλου, Κώστα Καζάκου, Πράξη 7, και Εθνικού Θεάτρου.

Έχει μεταγλωττίσει τη φωνή του Μούσου στην κινηματογραφική ταινία της «Μουλάν» και τη φωνή του Sid στην σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Ice Age». Έχει δανείσει τη φωνή του ως αφηγητής στα παιδικά παραμύθια: «ο Πέτρος κι ο Λύκος», «η Ιστορία του Μπαμπάρ του Μικρού Ελέφαντα», «Οδηγός των Νέων για την Ορχήστρα», «το Καρναβάλι των Ζώων», «ο Πιγκουΐνος Μεγαλομανής» και «η Συμφωνία των Παιχνιδιών» την περίοδο 1994-1995.

Οι καταγγελίες και η δίκη

Στις αρχές του 2021, τρεις ηθοποιοί, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, υπέβαλαν κοινή καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), ζητώντας την οριστική διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι καταγγελίες αφορούσαν ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας από τη θέση του ως σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo. Ως άμεση συνέπεια, η ΕΡΤ διέκοψε τη συνεργασία της με τον ηθοποιό, απομακρύνοντάς τον από τον ρόλο του στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

Παράλληλα, ο ηθοποιός Γιώργος Ψάλτου κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για βίαιη συμπεριφορά και ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Φον Δημητράκης», η οποία παρουσιάστηκε την περίοδο 2013-2015.

Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2022, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να κατηγορείται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού. Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, καταδικάστηκε σε πρωτόδικο επίπεδο σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμού. Ωστόσο, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και από τότε παραμένει μακριά τόσο από το θέατρο όσο και από τη δημόσια ζωή, περιμένοντας την απόφαση επί της έφεσης που έχει καταθέσει.

Η στήριξη της συζύγου του

«Είναι αθώος, δεν είναι βιαστής, είναι ένας άνθρωπος που σέβεται το «όχι»», ανέφερε στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος δικάζεται για έναν βιασμό και για δυο απόπειρες βιασμού γυναικών συναδέλφων του. Η Ελπίδα Νίνου, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον κατηγορούμενο σύζυγό της και ανέφερε πως οι καταγγελίες σε βάρος του έγιναν για διαπόμπευση και για εκδίκηση.

«Τον Πέτρο, τον αγαπάει ο κόσμος. Αυτές οι καταγγελίες έγιναν για να τον διαπομπεύσουν σαν άνθρωπο και για να πάρουν εκδίκηση κάποιες γυναίκες που δεν κατάφεραν να πάρουν από τον Πέτρο αυτό που ήθελαν» είπε η κ. Νίνου για να προσθέσει: «Τις ακούω να μιλάνε συνεχώς για ρόλους. Γιατί δεν πήραν τον ένα ρόλο και τον άλλο. Ο Πέτρος είναι ταλαντούχος με όραμα, δουλεύει πάρα πολύ, έχει καταφέρει να είναι στις καρδιές των ανθρώπων. Τον κατέστρεψαν και τώρα θέλουν να πεθάνει. Και μαζί με αυτό κατέστρεψαν και τη δική μου οικογένεια. Ο Πέτρος εκφράζεται και συναναστρέφεται όλους τους ανθρώπους άκριτα όπως και εγώ και δείχνει ποιος είναι παντού και πάντα. Ήταν εύκολος στόχος. Ο Πέτρος ήταν δημοφιλής και η αγάπη του κόσμου ήταν μεγάλη, οπότε καταστρέφοντάς τον, φεύγει, τον εξαφανίζουν και αλλάζουν τα πράγματα και στο θέατρο».

Το παράπονο του γιου του

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ηθοποιός και γιος του Πέτρου Φιλιππίδη παραχώρησε τις προάλλες μία συνέντευξη σε περιοδικό. Μεταξύ άλλων ο 27χρονος ηθοποιός δήλωσε ότι το όνομά του ποτέ δεν τον βοήθησε στην πορεία του και εξέφρασε την επιθυμία να έχει ίση αντιμετώπιση, τονίζοντας ότι από μικρή ηλικία ήθελε να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα μόνος του.

Αναλυτικότερα ο Δημήτρης Φιλιππίδης ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν με βοήθησε το όνομά μου. Ο όποιος ενθουσιασμός στις κοινωνικές μου συναναστροφές, από το σχολείο και τις παρέες μέχρι τη δουλειά, τύπου “Ααα, γνωρίσαμε τον γιο του Φιλιππίδη”, διαρκεί γύρω στα 2 λεπτά, μετά είμαι ο Δημήτρης».

Στη συνέχεια είπε: «Πάντα αυτό που αποζητώ είναι να έχω ίση αντιμετώπιση, όχι ευνοϊκή. Και δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν σε σχέση με αυτό. Δεν με βοήθησε και δεν με βοηθάει το όνομά μου, γιατί από πολύ μικρός ήθελα και θέλω να έρχομαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Εγώ θεωρώ πως ούτε οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους, ο καθένας έχει την ευθύνη του εαυτού του».

Η οικονομική εξαθλίωση και τα σπίτια που πουλήθηκαν

Σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η οικογένεια του Πέτρου Φιλιππίδη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Πρωινό» υπάρχουν δάνεια μη εξυπηρετούμενα, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

«Υπάρχει ένα τεράστιο χρέος, μια μεγάλη οφειλή σε τράπεζες. Πληροφορίες μου λένε ότι αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ένα ποσό που αφορά δάνεια επισκευαστικά κατοικιών και επαγγελματικά. Στα δάνεια αυτά είναι εγγυητές κοντινά πρόσωπα του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Με την προφυλάκισή του, τα όποια σχέδια έμειναν πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με τις καταβολές των χρημάτων για τα δάνεια. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι απελπιστική. Είναι υποθηκευμένα τα τρία γνωστά ακίνητα: το πατρικό του ηθοποιού στο χωριό Κουκλιοί στα Ιωάννινα, η μεζονέτα στο Ψυχικό και ένα εξοχικό σπίτι στο Βραχάτι. Μάλιστα, 1-2 φορές έχει βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι στο Ψυχικό και το σταμάτησε η ίδια η οικογένεια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Πρωινό.

Προ διετίας, δε, σε πλειστηριασμό βγήκε το οικόπεδο δίπλα στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη στο Σοφικό Κορινθίας, όπου και κατακυρώθηκε με 75.601 ευρώ. Ο πλειστηριασμός για το σπίτι του στο Σοφικό, θα γίνει αύριο με τιμή εκκίνησης 141.1210 ευρώ.

«Ο κ. Φιλιππίδης έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχασε και χάνει όλα τα υπάρχοντά του. Άρα ούτε στενοχωρήθηκε, ούτε ευχαριστήθηκε. Όπως λέω, συχνά πυκνά, δεν θα χάσει ούτε την αξιοπρέπειά του, ούτε τη σχέση με το κοινό που τον αγάπησε τόσα χρόνια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.