Παράταση για την απογραφή ανελκυστήρων: Ποια είναι η νέα προθεσμία

Με κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, παρατείνεται η προθεσμία απογραφής των ανελκυστήρων έως τις 30 Ιουνίου 2026. Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί αισθητή αύξηση στον αριθμό των ανελκυστήρων που έχουν δηλωθεί, οι οποίοι πλέον υπερβαίνουν τις 250.000.
Νέα διορία για την απογραφή ανελκυστήρων
Παράλληλα, έχει ενταθεί η συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με την ΠΟΜΙΔΑ, καθώς και με τις εταιρείες εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απογραφής. Με την παράταση, δίνεται επαρκής χρόνος, ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες, διαχειριστές ακινήτων, συντηρητές και εγκαταστάτες ανελκυστήρων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η διαδικασία της απογραφής είναι εξαιρετικά απλή, διαρκεί μόλις 3 – 5 λεπτά και είναι εντελώς δωρεάν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://elevator.mindev.gov.gr. Δεν προκύπτει καμία πρόσθετη ευθύνη για τους πολίτες που προβαίνουν στην απογραφή του ανελκυστήρα στο νέο σύστημα.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε
Σημειώνεται ότι η καταγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, με χρήση κωδικών TaxisNet. Ο διαχειριστής ή ιδιοκτήτης πρέπει να δηλώσει στοιχεία όπως:
- Έτος εγκατάστασης και αριθμό στάσεων
- Κατάσταση λειτουργίας (ενεργός ή ανενεργός)
- Αν υπάρχει πιστοποίηση
- Αριθμό ΚΑΕΚ του ακινήτου
Αν κάποια στοιχεία λείπουν, η απογραφή μπορεί να ολοκληρωθεί προσωρινά με ένδειξη «άγνωστο» ή «μη διαθέσιμο». Σε περιπτώσεις διπλοεγγραφών, η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω του ΚΑΕΚ.
Τα πρόστιμα
Όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως τον ανελκυστήρα τους, κινδυνεύουν με σφράγιση της εγκατάστασης και πρόστιμα που φτάνουν:
- 1.000 ευρώ για ασανσέρ σε κατοικίες
- 2.500 ευρώ για κτίρια μικτής χρήσης
- 5.000 ευρώ για δημόσια κτίρια ή εμπορικά κέντρα
Η απογραφή μπορεί να γίνει είτε από ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες, είτε από τους συντηρητές του ανελκυστήρα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα στοιχεία εξ ονόματος του πελάτη. Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στη διαδικασία, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πρώτες επιτόπιες επιθεωρήσεις και η επιβολή προστίμων για τους παραβάτες.






0 ΣΧΟΛΙΑ