«Όρθιο» παραμένει το ξενοδοχείο του «Coco Mat» που εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη – «Στραβά μάτια» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Νέα «καμπάνα», μάλιστα διπλάσια από την προηγούμενη, επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, που εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς… χελώνας στην κατεδάφιση των τριών παράνομων ορόφων του ξενοδοχείου «Coco Mat», στου Μακρυγιάννη.
Δεύτερο πρόστιμο και ρυθμοί… χελώνας
Μόλις πέντε μήνες μετά το πρώτο πρόστιμο των 5.000 ευρώ, ήρθε και δεύτερο «ραβασάκι» ύψους 10.000 ευρώ – με το ΣτΕ να δείχνει ξεκάθαρα την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις που τραβούν εδώ και χρόνια. Και όμως, παρά τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, το ξενοδοχείο παραμένει… όρθιο, με τους τρεις αυθαίρετους ορόφους να δεσπόζουν κανονικά, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Σημειωτόν οι διαδικασίες παρά τις προειδοποιήσεις
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι έγιναν κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα, αλλά τα περισσότερα ήταν σημειωτόν – και πλέον ζητά επιτάχυνση εδώ και τώρα, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να προχωρήσει επιτέλους η κατεδάφιση. Μάλιστα, προειδοποιεί ανοιχτά ότι αν στον επόμενο έλεγχο δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, τα πρόστιμα θα ανέβουν και άλλο. Με φόντο την προστασία της Ακρόπολης και της γύρω περιοχής, η υπόθεση παραμένει «κολλημένη» – και το ερώτημα γίνεται όλο και πιο πιεστικό: πόσα πρόστιμα χρειάζονται ακόμη για να εφαρμοστεί μια τελεσίδικη απόφαση;
Διαβάστε επίσης
Το διακύβευμα της προστασίας των μνημείων
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣτΕ «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οφείλει, όμως, μετά τον έλεγχο της ως άνω σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υπογραφή και στην ομαλή εκτέλεσή της. Περαιτέρω, το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα της συγκεκριμένης συμμόρφωσης, που είναι η προστασία των μνημείων του Ιερού Βράχου, του Μουσείου της Ακρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και ότι η διαδικασία συμμόρφωσης ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2021, έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί από τη διοίκηση στους αιτούντες νέο χρηματικό ποσό ως κύρωση για τη συνεχιζόμενη καθυστέρησή της να συμμορφωθεί προς την 2102/2019 απόφαση της ολομέλειας.
Νέα κύρωση 10.000 ευρώ και επόμενος έλεγχος
Ειδικότερα, το Συμβούλιο, συνεκτιμώντας ότι η διαδικασία για την ανάθεση της ως άνω σύμβασης προχώρησε μεν σημαντικά μετά το πρακτικό 11/2025, πλην δεν κατέληξε στην υπογραφή της, κρίνει ότι το ποσό της νέας κύρωσης στη διοίκηση πρέπει να ανέλθει στα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Τέλος, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι θα εξετάσει την πρόοδο της διαδικασίας σε επόμενη συνεδρίαση και θα εκτιμήσει α) την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της διοίκησης για την υπογραφή και την υλοποίηση της ως άνω σύμβασης, β) την έγκαιρη καταβολή στους αιτούντες των ποσών που προσδιορίζει ως χρηματικές κυρώσεις και, με βάση τα ανωτέρω, θα κρίνει αν πρέπει να επιβάλει στη διοίκηση νέα χρηματική κύρωση προσδιορίζοντας το ύψος της αναλόγως με την ανταπόκρισή της στις περιγραφείσες υποχρεώσεις της».






0 ΣΧΟΛΙΑ