ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πάντοτε λεβέντες οι Εύζωνες: Στη θέση τους σταθερά ακόμη και στον καύσωνα

Πάντοτε λεβέντες οι Εύζωνες: Στη θέση τους σταθερά ακόμη και στον καύσωνα
Οι αληθινοί ήρωες που συνεχίζουν σε συνθήκες καύσωνα (ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ακόμη και σήμερα (22/7), παρά τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς στην Αθήνα, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.

Οι Εύζωνες συνεχίζουν στη θέση τους παρά τον καύσωνα (ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)

Με τη θερινή τους στολή, βαδίζουν γύρω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ή στέκονται ακίνητοι στις θέσεις τους, τη στιγμή που και επαγγελματίες εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες χωρίς να σταματούν.

Με τη ζέστη να δημιουργεί συνθήκες θερμικής καταπόνησης, ο αξιωματικός υπηρεσίας συχνά τους προσεγγίζει για να τους προσφέρει παγωμένο νερό. Φυσικά, οι τουρίστες που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας δεν έχασαν την ευκαιρία να τους φωτογραφίσουν.

Θερμική καταπόνηση: Τι είναι και πώς να την αποφύγουμε ενόψει καύσωνα

Σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου βρίσκεται η χώρα ενόψει καύσωνα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην εκπομπή NEWS ROOM του ΕΡΤNews για την θερμική καταπόνηση, την αντιμετώπισή της, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουμε ενόψει καύσωνα.

Αρχικά, τόνισε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν τις ημέρες του καύσωνα: «Αυτή η τεράστια θερμική καταπόνηση, όπως λέτε για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πολλές ώρες και ημέρες, σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά τελικά δημιουργεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο γιατί μιλάμε για τεράστια θερμική καταπόνηση, την μεγαλύτερη πλειοψηφία των θανάτων, έτσι όπως αποτυπώθηκε σε δεδομένα τον προηγούμενο μήνα για τις ευρωπαϊκές περιοχές και για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που μελετήθηκαν, ήταν ότι οι ηλικιωμένοι, δηλαδή άτομα 70 – 80 ετών, είναι δυστυχώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός που έχασαν τη ζωή τους.

Επομένως, προσέχουμε όλους τους γύρω μας και κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, τις εγκυμονούσες και τα παιδιά. Για το ότι δεν μπορούν να έχουν αυτή τη θερμορύθμιση που έχουμε όλοι μας και επίσης λαμβάνουν και φάρμακα και έχουν νοσήματα που τους εξαντλούν πολύ γρήγορα. Προσέχουμε να είμαστε σε δροσερούς χώρους με ανεμιστήρα ή με air condition και να φοράμε ελαφριά ρούχα, να κάνουμε γρήγορα μπάνια και δροσερά ή βεβαίως όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα να φοράμε το καπέλο μας, το αντηλιακό μας και το βράδυ τα αντικουνουπικά, γιατί έχουμε και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Να έχουμε πάντοτε νερό δίπλα μας, φρούτα και λαχανικά, δεν θέλουμε λιπαρά, καφεΐνη, αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να μας δημιουργήσουν σύγχυση. Πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας αν παίρνουμε άλλα φάρμακα, παραδείγματος χάρη αντιυπερτασικά, νευροψυχιατρικά, διότι όλα τα άτομα με προβλήματα υγείας επηρεάζονται δυσανάλογα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ένας θερμικός θάλαμος, πρέπει να προσέχουμε μην τύχει και ξεχάσουμε κάποιον. Προτιμούμε τηλεργασία όπου είναι εφικτή».

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης όπως τα εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Αυτά είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης

Ταυτόχρονα εξήγησε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης: «Και αυτό που λέμε θερμική εξάντληση, είναι καλό να καταλάβουμε γύρω μας αν κάποιος έχει ζαλάδα, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία, ταχυπαλμίες, συμπτώματα όπως ναυτία και αίμα από το γαστρεντερικό, μυικές κράμπες μπορεί να σημαίνει ότι έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά τη θερμική εξάντληση, αν ήταν πριν κάτω από τον ήλιο. Ενώ η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη για τη ζωή μας, που σημαίνει ότι πλέον έχουμε αυξήσει πολύ τη θερμοκρασία μέσα στο σώμα μας και πρέπει άμεσα να την κατεβάσουμε με δροσερά μπάνια ή με επιθέματα με κρύο νερό να κατεβεί η θερμοκρασία. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να πάμε σε ένα κέντρο υγείας, ένα νοσοκομείο δίπλα μας».

Τόνισε ακόμη για τη σημασία απομάκρυνσης της θερμότητας: «Γενικά θέλουμε είτε ανοικτά τα παράθυρα εάν υπάρχει αέρας, είτε κλειστά τα παράθυρα, έστω με ανεμιστήρα, για να αυξηθεί η δυνατότητα απομάκρυνσης της θερμότητας μέσα μας. Γενικά, έστω και ένας βαθμός Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας πέραν του φυσιολογικού μπορεί να οδηγήσει σε άτομα άνω των 65 ετών, σε 4% αύξηση στα εμφράγματα και 2,5% αύξηση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επομένως, προσέχουμε όλους γύρω μας, οι οποίοι έχουν προδιάθεση στους παράγοντες για κάτι τέτοιο».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου