Παναγιώτης Δημητράς: Ποινική δίωξη για απιστία σε κονδύλια από ευρωπαϊκούς φορείς

Σε άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά. Η κατηγορία αφορά το αδίκημα της απιστίας και σχετίζεται με την κακοδιαχείριση κονδυλίων που είχαν διατεθεί από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.
Η υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα του 2023, όταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γνωστή και ως Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Επικεφαλής της Αρχής είναι ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, διαπιστώθηκε ότι χρήματα που προορίζονταν για συγκεκριμένους σκοπούς, δεν είχαν διατεθεί για αυτούς. Μάλιστα, η Αρχή είχε προχωρήσει τότε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Δημητρά, αλλά και της ΜΚΟ που ο ίδιος ελέγχει.
Η δικογραφία και οι επόμενες κινήσεις
Μετά την άσκηση της δίωξης, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχει πλέον διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να καλέσει τον κ. Δημητρά σε απολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνεται και ένα συγγενικό του πρόσωπο.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δημητράς είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Σε δημόσια δήλωσή του, είχε κάνει λόγο για «εκστρατεία σπίλωσής του», επισημαίνοντας ότι οι «φερόμενες χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δήθεν διατίθενται για άλλους σκοπούς είναι ανύπαρκτες».
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και είναι δημόσια αναρτημένο από τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπόθεση αναμένεται να λάβει περαιτέρω διαστάσεις με την απολογία του κ. Δημητρά, καθώς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης πλέον ξεκινά επίσημα.






0 ΣΧΟΛΙΑ