Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ελβετία: Η πρώτη μεγάλη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια

H SNB αποφάσισε να κάνει την αλλαγή

21 Μαρτίου 2024 13:25
Ελβετία: Η πρώτη μεγάλη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μια κίνηση – έκπληξη που αιφνιδίασε τις αγορές, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε σήμερα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%, λέγοντας ότι ο εθνικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% για το προσεχές μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Χειμαρρώδες ανάστημα από Καρυστιανού για Μητσοτάκη: «Θα βρισκόμουν μαζί του σε δικαστική αίθουσα, στο γραφείο του δε θα πήγαινα ποτέ»

«Εδώ και μερικούς μήνες, ο πληθωρισμός έχει επανέλθει κάτω από το 2% και συνεπώς στο εύρος που η SNB εξισώνει με τη σταθερότητα των τιμών. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε αυτό το εύρος τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η τράπεζα.

Η Ελβετία είναι η πρώτη προηγμένη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας έρχεται πριν από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και της Norges Bank της Νορβηγίας αργότερα εντός της ημέρας. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου και επανέλαβε τις προσδοκίες της για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Η ατζέντα Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής: Τι θα πει για αμυντικές δαπάνες και ευρωπαϊκή άμυνα

Επιτακτική η ανάγκη κοινού βηματισμού σε θέματα που αφορούν στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και σε κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρτωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε αυτό στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος έχει τονίσει και στο παρελθόν ότι η Ευρώπη πρέοπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.

Διαβάστε επίσης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται και για τα νέα ελικόπτερα Romeo

Στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την στήριξη στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη διεύρυνση.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα, από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, έχει βαρύνοντα λόγο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποια είναι η γνώμη του Πρωθυπουργού για τις αμυντικές δαπάνες

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από ένα μήνα στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle», στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει «συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα».

Για να προσθέσει «υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη»

Σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον και στις λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Όπως είπε η πρώτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μετατραπεί η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική.

«Δείτε, παραδείγματος χάρη, την άμυνα. Όχι, μόνο πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει να συντονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα πει για Ουκρανία και Γάζα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η συνέχιση της στήριξης. Μάλιστα αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.
  • Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.

Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό δε που σημειώνεται είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share