Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Πρόβλημα με την πληρωμή μισθών: Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες - Μέχρι πότε δε θα γίνουν συναλλαγές

Πώς επηρεάζονται όλες οι τραπεζικές κινήσεις

3 Μαρτίου 2024 11:10
Πρόβλημα με την πληρωμή μισθών: Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες - Μέχρι πότε δε θα γίνουν συναλλαγές
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόβλημα για τους εργαζόμενους συνιστά η «παράλυση» του τραπεζικού συστήματος στα τέλη Μαρτίου, με τις τράπεζες να κλείνουν για τέσσερις ημέρες.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 29 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα 1 Απριλίου το τραπεζικό σύστημα κατεβάζει ρολά. Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Πώς επηρεάζονται οι συναλλαγές και οι μισθοδοσίες

Ήδη τράπεζες έχουν αποστείλει ειδοποίηση προς τους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν πως για την εκτέλεση των μισθοδοσιών, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απρίλιου.

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Γι’αυτό οι τράπεζες κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς και δεσμεύουν τα λεφτά των δικαιούχων

Το Δημόσιο κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε τράπεζες που είναι αδρανείς.

Αν έχετε ένα λογιαριασμό σε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να σας κατασχέσουν τα λεφτά και αυτά να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο κερδίζει από αυτούς 10 εκατ. ευρώ.

Τι λέει ο νόμος: Εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πραγματική συναλλαγή για 20 συνεχόμενα χρόνια στον λογαριασμό σας, το υπόλοιπό του παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν. 4151/2013.

Πρόκειται για λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πότε ένας λογαριασμός είναι αδρανής και πότε κλείνει οριστικά

Διαμαρτυρία για "εξαφανισμένα" ΑΤΜ

Όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή σε κάποιον λογαριασμό, τότε αυτός χαρακτηρίζεται ως αδρανής και η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.

Ωστόσο, απαιτούνται άλλα 18 χρόνια να περάσουν χωρίς καμία κίνηση προκειμένου το περιεχόμενο ενός λογαριασμού να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Γι’αυτό οι τράπεζες κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς και δεσμέουν τα λεφτά των δικαιούχων

Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.

Πώς ενεργοποιείται ή κλείνει ο λογαριασμός

Η ενεργοποίηση ενός αδρανούς λογαριασμού μπορεί να αποτελεί σχετικά απλή υπόθεση, όπως και το κλείσιμο αυτού, υπό μία προϋπόθεση: Στην τράπεζα στην οποία διατηρείται ο καταθετικός λογαριασμός, ο καταθέτης να είναι επικαιροποιημένος.

Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η με δικαιολογητικά επικαιροποίησή του. Επίσης θα πρέπει ο καταθέτης να είναι εν ζωή, διότι σε περίπτωση που τελεί κληρονόμος θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της κληρονομιάς.

Τράπεζες: Ο τιμοκατάλογος χρέωσης για ό,τι κάνουμε

Τα ποσά:

Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (1€ – 5€ για ποσά έως 12.500€)

Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (0,30 – 0, 40 €)

Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5 – 6 €)

Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (25 – 100 €)

Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5 – 6 €)

Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250€

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Γι’αυτό οι τράπεζες κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς και δεσμέουν τα λεφτά των δικαιούχων

Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (3 – 4,50€).

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται πλέον νέα αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους – με επικρατέστερο το σενάριο της πάγιας μηνιαίας χρέωσης ύψους 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές, μεταφορά κεφαλαίων, χρήση κάρτας κ.α. και όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (που όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Από 1/1/2024 και σταθερά για 3 έτη:

  • Τράπεζα Πειραιώς: από 3€ σε 2€
  • Εθνική Τράπεζα: από 2,60€ σε 1,90 €
  • Alpha Bank: από 2,50€ σε 1,80 €
  • Eurobank: από 2,50€ σε 1,80 €
  • Attica Bank: από 2€ σε 1,50 €.

Τράπεζες: Θα πληρώνουμε χαράτσι κάθε μήνα

Μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί επιβαρύνσεις ανά συναλλαγή προωθούν οι τράαπεζες υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, οι τράπεζες προωθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών του εξωτερικού, όπου έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης θα μπορεί ο πελάτης να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών το μήνα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στις συναλλαγές περιλαμβάνονται και εκείνες που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιβράβευσης, οι ειδοποιήσεις στο κινητό.

Η ελάχιστη χρέωση θα ξεκινά από τα 60 λεπτά και θα φθάνει τα 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αρχή την έκανε η Eurobank η οποία με επιστολή στους πελάτες της ενημέρωνε για τα επί πληρωμή πακέτα που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν έκδοσης χρεωστικής κάρτας, συμμετοχή σε προγράμματα επιβραβεύσεων, δωρεάν πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share