Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Τα δεδομένα για την αύξησή του - Η αληθινή ανταπόκρισή του μπροστά στο «δαίμονα» της ακρίβειας

Τα νέα μέτρα και κατά πόσο επαρκούν

3 Μαρτίου 2024 08:52
Κατώτατος μισθός: Τα δεδομένα για την αύξησή του - Η αληθινή ανταπόκρισή του μπροστά στο «δαίμονα» της ακρίβειας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κατώτατος μισθός πρόκειται σύντομα να αυξηθεί, όπως έχει προβλεφθεί, με την κυβέρνηση να έχει στόχο τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ.

Από 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

– Αύξηση: Από 1 η Απριλίου 2024
– Ποσοστό αύξησης: 5,1% έως 6,4%
– Αφορά: 600.000 εργαζόμενους

Χωρίς τριετίες: 820 ή 830 € (από 780 €)

– 1 τριετία: 902 ή 913 € (από 858)
– 2 τριετίες: 984 € ή 996 € (από 936 €)

3 τριετίες: 1.066 € ή 1.079 (από 1.014 €)

– Έγγαμοι: + 83 €

Η ακρίβεια και κατά πόσο βοηθά πραγματικά η αύξηση

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια, με τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να καλπάζουν.

Όπως τόνισε η ευρωβουλευτής ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η ακρίβεια αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, όπως η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και ο έλεγχος για αισχροκέρδεια.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων σταδιακά που αποδίδουν και άλλοτε χρειάζονται διορθώσεις», είπε η ευρωβουλευτής και τόνισε πως τα μέτρα που έλαβε η ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πρωτοποριακά.

Η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε στο MEGA ο Πάνος Ρήγας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μία κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρέπει να παίρνει μέτρα για να βελτιώσει μία κατάσταση. Μέτρα δεν έχουμε εδώ, η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο. Έχουμε μία ακρίβεια που είναι εδώ και 32 μήνες συνεχόμενη», σχολίασε.

Εκτός από τις ανοδική πορεία στις τιμές των προϊόντων, τεράστια αύξηση παρατηρείται και στα ενοίκια, με τον κ. Ρήγα να τονίζει πως οι πολίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ενόψει Ευρωεκλογών σχολίασε πως στόχος του κόμματος είναι να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση.

Ως προς την ακρίβεια, για την καταπολέμησή της πρότεινε τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, έλεγχο στο μονοπώλιο του βρεφικού γάλακτος, καθώς και τη μείωση φόρου κατανάλωσης στους αγρότες.

«Η κυβέρνηση επιτρέπει την κερδοσκοπία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share