Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Μεγάλη ανάσα: Επίδομα 900 ευρώ στο ΙΒΑΝ σας - Τρέξτε στα ΑΤΜ

Σας αφορά όλους

8 Φεβρουαρίου 2024 11:41
Μεγάλη ανάσα: Επίδομα 900 ευρώ στο ΙΒΑΝ σας - Τρέξτε στα ΑΤΜ
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Επίδομα: Ένα νέο μοντέλο για το επίδομα ανεργίας θα εισαχθεί σε πιλοτική μορφή από τον προσεχή Απρίλιο. Τα ποσά για την επιδότηση των ανέργων θα αυξηθούν, αλλά μόνο για τους πρώτους έξι μήνες καταβολής του επιδόματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πλήρη αλλαγή στην υφιστάμενη μορφή του επιδόματος. Θα γίνουν αλλαγές σε τρεις βασικούς άξονες, περιλαμβανομένου του ποσού του επιδόματος και της "φιλοσοφίας" του. Επιπλέον, θα συνδεθεί με προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που αναπτύσσει η ΔΥΠΑ.

Η λογική του νέου μοντέλου είναι να συνδέεται ο μισθός που είχε ο άνεργος όταν ήταν εργαζόμενος, προκειμένου να αντιμετωπίζεται μειωμένα το σοκ της ανεργίας. Αυτό είναι και το στοιχείο που οδηγεί σε αυξημένο επίδομα κατά το πρώτο εξάμηνο ανεργίας, μετά όμως υπάρχει κλιμακούμενη μείωση κάθε τρεις μήνες, σύμφωνα με το άρθρο του enikonomia.gr.

Πώς θα συνδεθεί το επίδομα ανεργίας με τον μισθό

Ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας θα υποστεί ολικό λίφτινγκ: Θα είναι κυμαινόμενο, και το ύψος του και θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον μισθό του ανέργου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχεται στα 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες.

Μεγάλη ανάσα: Επίδομα 900 ευρώ στο ΙΒΑΝ σας - Τρέξτε στα ΑΤΜ
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Με άλλα λόγια, για παράδειγμα εάν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται (εάν επιλεγεί κάλυψη σε ποσοστό 75%) στα 900 ευρώ, τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει έως 4 μήνες.

Τα επόμενα χρονικά διαστήματα θα παρατηρηθεί μια σταδιακή μείωση του ποσοστού του επιδόματος, μέχρι να φθάσει στο ίδιο ύψος με το τρέχον επίπεδο. Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος δεν θα αλλάξει, καθώς θα παραμείνει σταθερή για 12 μήνες.

Ωστόσο, η ποσόστωση μπορεί τελικά να προσδιοριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το "φουσκωμένο" επίδομα θα χορηγείται για έως και 6 μήνες.

Το σενάριο για διασύνδεση με κατώτατο μισθό

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη διασύνδεσή του με το 75% του κατώτατου μισθού. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μετρά ο εργασιακός βίος του ανέργου.

Μάλιστα, εάν από τον Απρίλιο αυξηθεί ο κατώτατος στα 830 ευρώ από τα 780 σήμερα (εξέλιξη που δρομολογείται μέσα από τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων), τότε το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 622,5 ευρώ με 6μηνη διάρκεια.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό.

Στην Αττική και σε άλλες περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, όταν στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Σήμερα υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Μεγάλη ανάσα: Επίδομα 900 ευρώ στο ΙΒΑΝ σας - Τρέξτε στα ΑΤΜ
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να επισημανθεί πως το επίδομα το λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων

Εντούτοις, το νέο αυξημένο επίδομα -όπως θα διαμορφωθεί με βάσει του νέο «μοντέλο»– θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Προτείνεται να εξαρτάται το επίδομα από την συμμετοχή του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης και να καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη της εργασιακής του πείρας. Επίσης, προτείνεται να παρατείνεται η καταβολή του επιδόματος πέραν των 12 μηνών, επιτρέποντας την ουσιαστική ένταξη των μακροχρόνια ανέργων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share