Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Δώρο Χριστουγέννων: Δικαίωση για 1.446 εργαζόμενους - Έκτακτη πληρωμή μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

270 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση

17 Ιανουαρίου 2024 14:14
Δώρο Χριστουγέννων: Δικαίωση για 1.446 εργαζόμενους - Έκτακτη πληρωμή μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
Από Εύη Κουρίδου

Συνολικά 1.446 εργαζόμενοι έλαβαν δώρο Χριστουγέννων, ύστερα από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, εισπράττοντας συνολικά 764.842 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, υποβλήθηκαν 710 καταγγελίες, που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2023 σε 3.109 εργαζόμενους. Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, 270 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση, διενεργήθηκαν 356 εργατικές διαφορές και καταβλήθηκαν σε 1.446 εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά (764.842 ευρώ).

Σε 40 περιπτώσεις μη καταβολής, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και στα Αστυνομικά Τμήματα και για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Επιπλέον, 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.

Έκτακτη πληρωμή δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Συντάξεις: Δυστυχώς πήρατε λιγότερα χρήματα - Ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει

Πολλοί συνταξιούχοι έκαναν παράπονα πως η συντάξεις τους ήταν μειωμένες. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Η απάντηση του ΕΦΚΑ.

Συντάξεις: Αρκετοί συνταξιούχοι είδαν μειωμένα ποσά στην καταβολή των συντάξεών τους για τον Φεβρουάριου, με τον ΕΦΚΑ να προχωρά σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το τι έχει συμβεί. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, είχε γίνει κάποιο λάθος τον περασμένο Μάρτιο και πιστώθηκαν αυξημένα ποσά, τονίζοντας πως οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ενημερωθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Αναφορικά με τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν τον Μάρτιο του 2023 Στο πλαίσιο ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας που είχε δημιουργηθεί Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρεία, ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (Σχετικό Δελτίο Τύπου εκδόθηκε στις 16/3/2023, https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-191), η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι με την καταβολή της σύνταξής Φεβρουαρίου 2024 –που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα το 2024; Οι 11 κατηγορίες ασφαλισμένων που θα κερδίσουν χρόνια

Συντάξεις: Πότε οι επόμενες πληρωμές

συνταξεισ-πληρωμεσ

Μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ κατέληξε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να διευκολύνει οικονομικά τους συνταξιούχους και για να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου 2024.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ),
  • οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και
  • όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Πηγή: newsique.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share