Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Ξαφνική «στροφή» από την κυβέρνηση: Τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποιους αφορούν (video)

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα φορολογικά δεδομένα

7 Δεκεμβρίου 2023 11:42
Ξαφνική «στροφή» από την κυβέρνηση: Τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποιους αφορούν (video)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Με τέσσερις αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών προχωρά η διαδικασία ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το τεκμήριο των ταξί θα μειώνεται κατά 50% εφόσον ο επαγγελματίας ελέγχει ποσοστό κάτω του 25% στο ταξί.

Στα περίπτερα, θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου (σ.σ προσαυξάνει το τελικό φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έσοδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου) για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περίπτερα ανεβάζουν τα έσοδά τους λόγω της πώλησης καπνικών προϊόντων που όμως διατίθενται με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Δεν θα επιβάλλεται τεκμαρτό εισόδημα για τα καφενεία σε χωριά με πληθυσμό εώς 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους. Και τέλος, η 4η αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει ειδική εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με έως και 2 εταιρείες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα 4 νέα τιμολόγια και τις «παγίδες» τους - Τα συν και τα πλην για κάθε χρώμα (video)

Νέα εποχή στους λογαριασμούς ρεύματος με τα... χρωματιστά τιμολόγια που μπαίνουν στη ζωή μας σε λίγες ημέρες. Η κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ενώ συνολικά οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχουν σαν σκοπό να καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε νοικοκυριού.

Η επιλογή τιμολογίου

Οπως τόνισε την Τετάρτη (6/12) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι καταναλωτές καλό είναι να περιμένουν μέχρι την 1η.1.2024, πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν.

Ο κ. Σκυλακάκης, υπογράμμισε πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικές τιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.

Με περίπου 25 ημέρες να απομένουν για το νέο έτος τα νοικοκυριά έχουν αρκετό χρόνο για να μελετήσουν και να αποφασίσουν ποιο χρώμα τους ταιριάζει καλύτερα.

Παράλληλα, έρχονται φοβερά νέα για χιλιάδες Έλληνες: 400 ευρώ «ζεστά» στους λογαριασμούς σας - Οι δικαιούχοι και η αίτηση

Τα 4 τιμολόγια

Τα 4 τιμολόγια είναι το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί. Καθένα από αυτά τα τιμολόγια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, κάθε τιμολόγιο έχει τα συν και τα πλην του, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Το πράσινο

Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν. Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο και σε όσους καταναλωτές λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά.

Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι το πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ).

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλο πάροχο χωρίς πέναλτι.

Το αρνητικό αυτού του τιμολογίου είναι ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και σε περίπτωση που η τιμή ανέβει θα «παρασύρει» αυτόματα το πράσινο τιμολόγιο. Αυτό βέβαια μπορεί να ισορροπηθεί από το γεγονός ότι ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Οσοι επιλέξουν αυτό το τιμολόγιο θα πρέπει να παρακολουθούν συχνά την τάση της αγοράς και να είναι διατεθιμένοι να αφιερώσουν χρόνο για να συγκρίνουν τιμολόγια από διαφορετικούς παρόχους.

Το πράσινο τιμολόγιο προτείνεται σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Το μπλε

Το τιμολόγιο με την μπλε σήμανση έχει σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η ποινή πρόωρης αποχώρησης αλλά και το γεγονός ότι αν οι τιμές πέσουν ο καταναλωτής θα συνεχίσει να χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή βάση της οποίας έχει υπογραφελι η σύμβαση.

Το θετικό στο συγκεκριμένο τιμολόγιο είναι ότι ο καταναλωτής δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συμβόλαιό του.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρή κατανάλωση.

Το κίτρινο

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, είναι αυτά με την κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα αρνητικά του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι το γεγονός ότι οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, ενώ στα θετικά συγκαταλλέγεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας.

Το πορτοκαλί

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας.

Το αρνητικό σε αυτό το τιμολόγιο είναι ότι είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ώστε να μπορεί να το επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ στα θετικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποχώρησης χωρίς ποινή.

Συνολικά, όπως προτείνει και το ΙΝΚΑ, οι καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή, την έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share