Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Τούμπα» όλα με το πετρέλαιο θέρμανσης - Ο πόλεμος φέρνει ανατροπή στην αντλία (video)

Τι αναμένεται να γίνει με το φετινό επίδομα και πώς επηρεάζουν τα πάντα οι εξελίξεις στο Ισραήλ

10 Οκτωβρίου 2023 11:41
«Τούμπα» όλα με το πετρέλαιο θέρμανσης - Ο πόλεμος φέρνει ανατροπή στην αντλία (video)
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Πετρέλαιο Θέρμανσης 2023: «Όλα στον αέρα» είναι ακόμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινάει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και αλλάζει τα δεδομένα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές, ωστόσο, η νέα εστία γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή κοντά στον κορυφαίο πετρελαιοπαραγωγό Ιράν, εντείνει τις ανησυχίες για αύξηση των τιμών.

Πιο αναλυτικά, για την ώρα, στην Ελλάδα, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να «κλειδώνει» στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο, παρά τις εκτιμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων ότι ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1,55 ευρώ. Πρόκειται για τιμή-έκπληξη όπως λένε παράγοντες της αγοράς, όμως, πριν λίγες ώρες και μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ η τιμή του μπρεντ κατέγραψε αύξηση 4%.

Έτσι, η τιμή εκκίνησης την Παρασκευή αναμένεται να διαμορφωθεί ανάλογα την πορεία των διεθνών τιμών τις επόμενες ημέρες αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Την ίδια ώρα, «έσκασε» νέο επίδομα 400 ευρώ - Στα ΑΤΜ 150.000 εργαζόμενοι

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πετρέλαιο παραμένει επί του παρόντος περιορισμένο καθώς και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα (2022-2023) καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι θα γίνει με επιδότηση στην αντλία

Φέτος, δεν θα παρέμβει με επιδότηση στην αντλία η κυβέρνηση, καθώς αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωνόταν σε περίπτωση που η τιμή διάθεσης έφτανε ή και ξεπερνούσε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε είναι η αίτηση

Το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 800 ευρώ. Για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share