Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Πληθωρισμός: Πτώση στο 1,8% τον Ιούνιο - Παραμένουν «αγκάθι» οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Αναλυτικά τα στατιστικά

7 Ιουλίου 2023 13:14
Πληθωρισμός: Πτώση στο 1,8% τον Ιούνιο - Παραμένουν «αγκάθι» οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκαν τον Ιούνιο ο πληθωρισμός και οι τιμές τροφίμων, με τον πρώτο να υποχωρεί και τις δεύτερες να αυξάνονται.

Υποχώρησε στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ωστόσο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος στις τιμές των τροφίμων με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 2,1% σε σχέση με τον Μάιο και 12,2% σε σχέση με τον Ιουνιο του 2022. Τα φαρμακευτικά προϊόντα ακρίβυναν κατά 18, 8% σε σχέση με πέρυσι, τα γαλακτοκομικά 15,3% και τα λαχανικά 14,7%. Μείωση 54,7% για το φυσικό άεριο και 21,7% για τον ηλεκτρισμό.

Ειδικότερα, νέο άλμα στο 12,2% (από 11,6% τον Μάιο) έκανε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης προσγειώθηκε στο 1,8% τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποκαλύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στην υγεία και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2022- Ιούνιος2023) σημειώθηκαν σε: ψωμί και δημητριακά 9,50%, κρέατα (γενικά) 11,40%, ψάρια (γενικά) 6,70%, γαλακτοκομικά και αυγά 15,30%, έλαια και λίπη 14,20%, φρούτα (γενικά) 10,30%, λαχανικά (γενικά) 14,70%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 10,90%, λοιπά τρόφιμα 15,60%, καφές-κακάο-τσάι 10,50%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 13,20%, αλκοοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 8,10%, ένδυση και υπόδηση 5,90%, κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας 4,50%, άλλα είδη ατομικής φροντίδας 5,40%, άλλα προσωπικά είδη 5,50%, ασφάλιστρα υγείας 5,70%.

Στο «κόκκινο» τα ενοίκια: Πού κυμαίνονται οι τιμές - Τι συμβαίνει με Airbnb και φοιτητές

«Φωτιά» έχουν πάρει τα ενοίκια με τις τιμές να έχουν ανέβει αισθητά και να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ πιο δύσκολη από ποτέ είναι η εύρεση φοιτητικής στέγης. Ποιες περιοχές είναι ακόμη προσιτές και ποιο τι συμβαίνει με το Airbnb;

Για τα ενοίκια μίλησε το πρωί της Τετάρτης (28/6) στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου ο πρόεδρος των Ευρωπαίων μεσιτών Θοδωρής Κοσμάς εξηγώντας πως «το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πια γενικευμένο στην Αθήνα, και στα προάστια, και σίγουρα συμβάλλει στο να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη σε φοιτητικά σπίτια». Με την ευκαιρία, δείτε πόσες δραχμές κόστιζαν τα ενοίκια το 2000.

Αισθητά ανεβασμένα τα ενοίκια στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Τα ενοίκια στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν ανέβει αισθητά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για 15 χρόνια δεν είχαμε νέες κατασκευές και δεν είχαμε πάρα πολλές ανακαινίσεις. Οι ανακαινίσεις που έγιναν στα υπάρχοντα πολύ παλιά ακίνητα κατευθύνονται κυρίως στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Έτσι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός ο οποίος ανεβάζει τις τιμές, και βέβαια όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι φοιτητές να ψάχνουν για σπίτι τόσο καλύτερο.

  • Οι τιμές για ενοικιαζόμενα φοιτητικά διαμερίσματα κυμαίνονται στα τουλάχιστον 10 ευρώ το τετραγωνικό και πάνω στο καλό κέντρο της Αθήνας, από Αμπελοκήπους μέχρι Καλλιθέα, είπε.
  • Δηλαδή μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικών νοικιάζεται από 300 ευρώ και πάνω.
  • Για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 100 τετραγωνικών οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 6 ευρώ το τετραγωνικό.
  • Στις περιοχές γύρω από την Πατησίων, την Λιοσίων και την Αχαρνών οι τιμές είναι χαμηλότερες, είπε.

«Δυστυχώς και εδώ στην Κρήτη διαιωνίζεται το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν σπίτια για τους φοιτητές. Ξέρετε ότι δεν είναι μόνο οι φοιτητές, δεν είναι μόνο τα Airbnb, η Κρήτη είναι αγαπημένος προορισμός και των ευρωπαίων που έρχονται και ξεχειμωνιάζουν. Είναι αυτοί που έρχονται από αλλού και δουλεύουν σε όλη την Κρήτη. Είναι δάσκαλοι, γιατροί κλπ και το πρόβλημα διαιωνίζεται όλο και περισσότερο» είπε στην ΕΡΤ ο μεσίτης Χανίων Γιάννης Κριαράς.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι ακριβά, αλλά ότι δεν βρίσκονται πια φοιτητικά σπίτια και διαμερίσματα, σύμφωνα με τον μεσίτη Χανίων.

«Για ένα καινούριο δυάρι και επιπλωμένο οι γονείς να είναι έτοιμοι να δώσουν από 600 ευρώ έως 700 ευρώ, ενώ για παλαιότερα, αν βρεθούν, θα κοστίζουν γύρω στα 500 ευρώ» σημείωσε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share