Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε e-shop - Πουλούσε προϊόντα που δεν παρέδιδε

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το SEFIVO STORE

5 Ιουλίου 2023 12:27
Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε e-shop - Πουλούσε προϊόντα που δεν παρέδιδε
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Πρόστιμο 55.000 ευρώ στην επιχείρηση SEFIVO STORE O.E που διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα https://sefivo.store επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο έλεγχος στην επιχείρηση με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρονικών ειδών πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες καταναλωτών και το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούσαν σε:

  • Μη παράδοση των προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές και μη επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στους καταναλωτές μετά την ακύρωση της σύμβασης.
  • Παροχή εσφαλμένων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων. Η επιχείρηση, κατά παράβαση των διατάξεων για τις αγορές από απόσταση, καλούσε τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα τα οποία εμφανιζόντουσαν ως διαθέσιμα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τα παραδώσει.

Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε e-shop - Πουλούσε προϊόντα που δεν παρέδιδε

Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία εντοπίζονται ελλιπή στοιχεία δημοσιότητας (επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ, διεύθυνση έδρας) και επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο και e-mail), καθώς η έλλειψη αυτών των στοιχείων ενδέχεται να αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ή περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού.

Όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του «οι καταναλωτές που εντοπίζουν παρόμοια φαινόμενα παραπλανητικών πρακτικών από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου καλούνται να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας των παραβατών της καταναλωτικής νομοθεσίας προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 13α του ν. 2251/1994.

Πρόστιμο έως... 30.000 ευρώ για τους "εξυπνάκηδες" - Για ποια παράβαση προβλέπεται και ποιοι οδηγοί κινδυνεύουν

Εξουθενωτικά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους «εξυπνάκηδες» που συνεχίζουν να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους, ενώ αυτό έχει δηλωθεί ως παροπλισμένο. Παράλληλα, διαβάστε εδώ για ένα πρόστιμο «ξυράφι» με την ποινή να φθάνει τα 1.500 ευρώ για την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών

Πέρα από ένα χρήσιμο «εργαλείο» που φροντίζει για τις μετακινήσεις μας η κατοχή αυτοκινήτου απαιτεί και κάποια έξοδα, τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν δυσβάσταχτα. Δεν είναι μόνο το κόστος των καυσίμων που έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αλλά και η οικονομική επιβάρυνση από τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα και τους φόρους (βλ. πολυτελούς διαβίωση).

Πρόκειται για έξοδα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κατοχής ενός ΙΧ, και ο μοναδικός τρόπος αποφυγής τους είναι η εκούσια ακινησία που γίνεται άκοπα δια της διαδικτυακής οδού, χωρίς να απαιτείται κατάθεση πινακίδων σε ΔΟΥ. Αρκεί να γίνει η αφαίρεση των πινακίδων από το ΙΧ και η φύλαξή τους.

Εφόσον, ωστόσο, θέσουμε το αυτοκίνητό μας σε ακινησία, πρέπει να το… ξεχάσουμε, μιας και ο νόμος απαγορεύει ρητά την κίνησή του.

Σε περίπτωση που εντοπισθεί, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όχημα το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο μη καταβολής αυτών.

Πρόστιμο έως... 30.000 ευρώ για τους "εξυπνάκηδες"

Η προαναφερθείσα… ποινή, ωστόσο, είναι η τελευταία που πρέπει να ανησυχεί σε όποιον «έσπασε» το καθεστώς ακινησίας του οχήματός του. Αυτό διότι επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ και διοικητικό πρόστιμο ίσο 10.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής πολαπλασιάζεται και ως εκ τούτου φτάνει τα 30.000 ευρώ.

Με απόφαση, επίσης, του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Σημειωτέον ότι όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για τους

Πώς θέτω το αυτοκίνητό μου σε ακινησία

  • Απαιτείται σύνδεση στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR (εδώ) με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγουμε ή καταχωρούμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούμε να θέσουμε σε ψηφιακή ακινησία.
  • Καταχωρούμε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Δηλώνoυμε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλουμε την αίτησή μας και εάν είμαστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα μας δίνει αριθμό αίτησης και μας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα μας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share