Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Βροντερό» πρόστιμο για τους Έλληνες οδηγούς - Η καθημερινή συνήθεια που θα στοιχίσει πολλά... ευρώ

Δεν αφορά ούτε το κάπνισμα, ούτε το αλκοόλ

5 Ιουνίου 2023 15:50
«Βροντερό» πρόστιμο για τους Έλληνες οδηγούς - Η καθημερινή συνήθεια που θα στοιχίσει πολλά... ευρώ
Από Ανθή Κουρεντζή

Μια συνήθεια όλων των οδηγών όπως είναι η μεταφορά των ψώνιων του σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητο, μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρκετά «βαρύ» πρόστιμο. Με την ευκαιρία, ενημερωθείτε για το πρόστιμο που «απειλεί» ιδιοκτήτες οικοπέδων εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Η εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερμαρκετ και η χρήση του αυτοκινήτου για να μεταφέρουμε τις σακούλες με τα ψώνια είναι μια συνήθεια των περισσότερων από εμάς, που όμως μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Ένα από τα πλέον συνηθισμένα σφάλματα των οδηγών που μεταφέρουν προϊόντα με το αυτοκίνητό τους είναι η τοποθέτηση τους στον θάλαμο των επιβατών και όχι στον χώρο των αποσκευών.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες όχι μόνον μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο του οδηγού αλλά και να προκαλέσει κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό τραυματισμό.

Όπως γνωρίζουμε, σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση τα αντικείμενα που βρίσκονται ελεύθερα στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου είναι πολύ πιθανόν να εκσφενδονιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Μπορεί, λοιπόν, ένα αντικείμενο το οποίο δεν υπερβαίνει σε βάρος τα 500 γραμμάρια να θεωρείται από τους περισσότερους αθώους, ωστόσο, στην περίπτωση που το όχημα συγκρουστεί με την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα, το πραγματικό του βάρους αυξάνεται σχεδόν στα 22 κιλά, ενώ αν η ταχύτητα της πρόσκρουσης αγγίξει τα 90 χλμ./ώρα τότε το βάρος εκτινάσσεται πάνω από τα 70 κιλά.

Προφανώς κανείς δεν θα ήθελε να δοκιμάσει την… τύχη του απέναντι σε αντικείμενο 22 ή 70 κιλών, το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα προϊόν με βάρος όχι μεγαλύτερο των 500 γραμμαρίων.

Το γνωστό και ως «φαινόμενο του ελέφαντα» -ένα αθώο αντικείμενο μπορεί να αποκτήσει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση το βάρος ενός… ελέφαντα- είναι ένας πολύ καλός λόγος ώστε να μην μεταφέρουμε αντικείμενα στον θάλαμο των επιβατών.

«Βροντερό» πρόστιμο για τους Έλληνες οδηγούς - Η καθημερινή συνήθεια που θα στοιχίσει πολλά... ευρώ

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο κίνδυνος του τραυματισμού ο οποίος θα πρέπει να μας οδηγήσει στην… εγκατάλειψη μιας κακής συνήθειας, αλλά και το ενδεχόμενο της επιβολής ενός αχρείαστου προστίμου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας, η φόρτωση αντικειμένων στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού.

Το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για εκείνους τους οδηγούς που θα παραβιάσουν τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 32 του ΚΟΚ είναι 80 ευρώ και μολονότι δεν είναι υψηλό, ο κίνδυνος από αντικείμενα τα οποία δεν βρίσκονται σωστά αποθηκευμένα είναι μεγάλος.

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα που αγγίζουν τα 500.000 ευρώ - «Συναγερμός» για ελληνικές εταιρείες

Πρόστιμα: «Φρένο» στις εισπρακτικές εταιρείες επιχειρεί να βάλει ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίου και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Οι εισπρακτικές τηλεφωνούν και σε πολίτες που δεν έχουν «κόκκινα» δάνεια, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν σε νέα ρύθμιση, δίνοντας επί της ουσίας νομικές συμβουλές, κάτι που απαγορεύεται αφού οι υπάλληλοι δεν είναι ειδικοί επί των νομικών θεμάτων. Με την ευκαιρία, μάθετε περισσότερα για τα πρόστιμα που απειλούν ιδιοκτήτες οικοπέδων κατα την αντιπυρική περίοδο.

Πλέον αυτό αναμένεται να αλλάξει με τον νέο Κώδικα ο οποίος προβλέπει σύμφωνα με το MEGA:

  • Καλύτερη οριοθέτηση επικοινωνίας δικηγορικών γραφείων (που λειτουργούν ως εισπρακτικές) με τους οφειλέτες
  • Επικοινωνία μόνο μία φορά ανά δύο ημέρες και κατά τις εργάσιμες ημέρες (9:00 – 20:00)
  • Τηλεφωνήματα στο χώρο εργασίας απαγορεύονται - Θα μπορούν να γίνονται μόνο αν είναι το μοναδικό τηλέφωνο που έχει δώσει ο οφειλέτης στην εταιρεία
  • Εισπρακτικές εταιρείες: Ο ρόλος τους

Ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών σύμφωνα με τον Κώδικα:

  • Να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα χρέη
  • Να διαπραγματεύονται μαζί τους για τους όρους αποπληρωμής (κατ΄ εντολή των πιστωτικών ιδρυμάτων)
    «Βαριά» πρόστιμα

Ποιες είναι οι κυρώσεις για τις εισπρακτικές σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων τους:

  • Πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ (διπλασιασμός σε περίπτωση υποτροπής)
  • Ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί κατά της εισπρακτικής σε περίπτωση απειλής ή εκβίασης ή εξύβρισης

Απαγορευμένες πρακτικές των εισπρακτικών:

  • Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης ότι τάχα διακινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία ή η ζωή του οφειλέτη ή των οικείων του
  • Δεν επιτρέπονται πράξεις, οι οποίες ασκούνται μόνο από δικηγόρους (π.χ έγγραφα πλειστηριασμού)
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share