Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

«Βουτιά» του πληθωρισμού: Στο 4,1% υποχώρησε στην Ελλάδα - Στο υψηλό 6,1% παραμένει στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης

1 Ιουνίου 2023 13:12
«Βουτιά» του πληθωρισμού: Στο 4,1% υποχώρησε στην Ελλάδα - Στο υψηλό 6,1% παραμένει στην Ευρωζώνη
Από Κυριάκος Μελλίδης

Περαιτέρω αποκλιμάκωση, στο 4,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από 4,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο και 5,5% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, σε μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη τόσο για τους policymakers της ΕΚΤ όσο και για τις κυβερνήσεις, καθώς τα νοικοκυριά πλήττονται από μία πρωτοφανή κρίση ακρίβειας.

Όμως, ο δομικός πληθωρισμός που παραμένει επίμονα υψηλός αναμένεται να δώσει συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, παρότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση και οι οικονομικοί κίνδυνοι φουντώνουν.

Οι αναλυτές περιμένουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος θα συμπληρωθεί με μία ακόμα κίνηση. Ήδη, τα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 3,25%, από κάτω του μηδενός που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Πληθωρισμός στην Ελλάδα
Πληθωρισμός στην Ελλάδα

Έκτακτη ανατροπή με το Market Pass - Ποιοι θα λάβουν νωρίτερα την επιδότηση

Νωρίτερα θα πληρωθεί το Μarket Pass για τον Ιούνιο στους δικαιούχους της άυλης κάρτας, που κανονικά πληρώνεται κάθε τρεις του μήνα μέχρι και τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η επόμενη πληρωμή, στις 3 Ιουνίου, πέφτει Σάββατο, συνεπώς οι πληρωμές για το market pass στις άυλες κάρτες χιλιάδων δικαιούχων αναμένεται να γίνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα Παρασκευή 2 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι επέλεξαν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό έχουν πληρωθεί όλο το ποσό και δεν έχουν κάτι άλλο να περιμένουν.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 2023 καλύπτεται για την ώρα η περίοδος για το market pass. Οι δικαιούχοι, που είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση (για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο). Με την ευκαιρία, δείτε αναλυτικά τα επιδόματα που καταβάλλονται αυτή την εβδομάδα.

Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Όπως αναφέρεται ρητά, οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share