Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Ανακοινώθηκε παράταση για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου 2023

19 Μαΐου 2023 09:12
Ανακοινώθηκε παράταση για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά ένα μήνα, μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2023, της προθεσμίας που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παράταση, η οποία θα είναι η τελευταία, κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους.

Για τη δεκαετία 2021-2030, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που είναι σε ισχύ, ο στόχος που έχει τεθεί μόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπει επενδύσεις 7,9 δισ. ευρώ.

Οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης - Έτσι παίρνετε 23.250 ευρώ για το σπίτι σας

Εξοικονομώ Ανακαινίζω: Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας της πολυαναμενόμενης πλατφόρμας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ανακαινίζω».

Όπως σας έχουμε παρουσιάσει πολλάκις στο παρελθόν το εν λόγω πρόγραμμα δίνει το κίνητρο και τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ανακαινίσουν το σπίτι τους παίρνοντας μια γενναία επιδότηση που αφορά συγκεκριμένους τομείς της διαδικασίας της ανακαίνισης από το κράτος, ενώ θυμηθείτε και το επίδομα ανάσα: Πάνω από 1.000 ευρώ στις τσέπες σας με μια αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου!

Συγκεκριμένα, λοιπόν, μέσα στον Γενάρη (το αργότερο στις αρχές του Φλεβάρη) αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Αιτήσεις που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν νέοι συμπολίτες μας από 18 ως 39 ετών.

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει στους νέους τη δυνατότητα να λάβουν επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 23.250 ευρώ.

Εξοικονομώ Ανακαινίζω: Οι τρόπο αξιοποίησης της επιδότησης

Πώς μπορεί, όμως, ο εκάστοτε δικαιούχους να αξιοποιήσει αυτό το ποσό; Με το ποσό αυτό να μπορεί να το «ξοδέψει» για να αντικαταστήσει πλακάκια, τέντες ή ακόμη και είδη υγιεινής στο σπίτι του. Παρόλα αυτά υπάρχει μια διάσταση που πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που καταστείτε δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος Εξοικονομώ Ανακαινίζω.

Εξοικονομώ ανακαινίζω σπίτι

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει ο δυνητικός δικαιούχος να φτάσει να χρηματοδοτηθεί για εργασίες ανακαίνισης της οικίας του (όπως είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των πλακιδίων, ειδών υγιεινής, τέντας, ακόμη και αγοράς νέου ψυγείου ή κουζίνας) θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πρώτα για το σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Ανακαινίζω.

Ποιες εργασίες πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω»

Εξοικονομώ Ανακαινίζω: Με άλλα λόγια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να χρειάζεται να «τρέξει» πρώτα από όλα εργασίες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του, όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων και κατόπιν να υποβάλλει αίτηση για ανακαίνιση της οικία του. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

Το «Εξοικονομώ για Νέους»,που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

Το «Ανακαινίζω για Νέους», περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share