Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Φόβοι για παγκόσμιο τραπεζικό κραχ: Mετοχές και ομόλογα κατρακυλούν!

Η εξαγορά της Credit Suisse δεν κατεύνασε τον κίνδυνο μετάδοσης

21 Μαρτίου 2023 09:16
Φόβοι για παγκόσμιο τραπεζικό κραχ: Mετοχές και ομόλογα κατρακυλούν!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tους φόβους ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση αντανακλά η αντίδραση των αγορών την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, παρότι, χθες, οι ελβετικές αρχές «έτρεχαν» για να πετύχουν συμφωνία πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο περιόδων, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στη συνέχεια, η πτώση της Credit Suisse, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης ορισμένων τραπεζικών μετοχών, και άλλες διεθνείς εξελίξεις ξυπνούν ξεκάθαρα μνήμες από το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 και τίποτα δεν φαίνεται αρκετό ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες. Και την ίδια ώρα, ο «Dr Doom» Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί ότι είμαστε ξανά στα πρόθυρα μιας περίπτωσης «Lehman Brothers».

Φόβοι για παγκόσμιο τραπεζικό κραχ: Mετοχές και ομόλογα κατρακυλούν!

Χτες, το πρακτορείο Reuters σχολίασε τον «αναγκαστικό γάμο» Credit Suisse και UBS και τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση, με τον τίτλο του πρωτοσέλιδού του: «Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς η διάσωση της Credit Suisse δεν κατάφερε να "πνίξει"τους φόβους μετάδοσης».

Οι επενδυτές τώρα εστιάζουν στο τεράστιο πλήγμα που θα δεχτούν ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse, εντείνοντας τους φόβους και για άλλους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και μιας μετάδοσης της κρίσης, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης των περιφερειακών δανειστών στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share