Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024

Συναγερμός με τις χρυσές λίρες: Τις «σκοτώνουν» οι Ελληνες - Ποια η τιμή τους

Απίστευτα τα νούμερα που έρχονται στη δημοσιότητα

29 Ιανουαρίου 2023 16:28
Συναγερμός με τις χρυσές λίρες: Τις «σκοτώνουν» οι Ελληνες - Ποια η τιμή τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αύξηση στις χρυσές λίρες που πούλησαν οι Έλληνες το 2022 καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ουσιαστικά οι πολίτες «σκοτώνουν» τις λίρες που κατέχουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Πιο αναλυτικά, το 2022 οι Έλληνες ρευστοποίησαν 52.241 χρυσές λίρες, κερδίζοντας 20,3 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση 14,6% σε σχέση με το 2021, έτος που πουλήθηκαν 45.588 χρυσές λίρες.

Ταυτόχρονα όμως καταγράφεται μείωση κατά 85% σε σχέση με τα έτη 2007 και 2008. Στον αντίποδα, το 2022 αγοράστηκαν 11.236 λίρες, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% σε σχέση με το 2021. Οι αγορές όμως σημείωσαν μείωση κατά 94% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι περισσότερες χρυσές λίρες πουλήθηκαν το 2011, στην αρχή της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Συγκεκριμένα ρευστοποιήθηκαν 78.462 τεμάχια το 9μηνο.

Μην πιαστείς κορόιδο: Αυτά τα παλιά ελληνικά νομίσματα από Δραχμές πωλούνται 5.000 ευρώ! Είναι απάτη

Χάος δημιουργήθηκε με την είδηση πως στο διαδίκτυο πωλούνται δραχμές σε ασύλληπτες τιμές που αγγίζουν τις 5.000 ευρώ!

Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που διαθέτουν ξεχασμένες δραχμές και στην είδηση αυτή, έσπευσαν να τις βάλουν σε πλειστηριασμό.

Το θολό τοπίο καθαρίζει ο Δημήτρης Ποδαράς, ειδικός επί των ελληνικών νομισμάτων, ξεκαθαρίζει ότι όντως υπάρχουν κάποια νομίσματα μεγάλης αξίας, όμως αυτά δεν βρίσκονται στα χέρια των πολιτών.

Θα πάθετε πλάκα: Πόσες δραχμές ήταν τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι το απόλυτο σύμβολο της προδοσίας και, φυσικά, μια χαρακτηριστική μορφή της Καινής Διαθήκης εξαιτίας όσων έκανε.

Ο μαθητής του Ιησού, τον πρόδωσε με ένα φιλί στο μάγουλο, καταδεικνύοντας έτσι στον Καϊάφα τον δάσκαλό του, σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Τότε, ο αρχιερέας Καϊάφας παρέδωσε τον Χριστό στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και, έπειτα, ακολούθησε η Σταύρωση και η θυσία του Ιησού. Ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, τα οποία μέχρι σήμερα είναι συνώνυμα, μεταφορικά, με την προδοσία.

Η λέξη αργύρια, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει “αργυρά νομίσματα”, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων.

Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν “τυριανά σέκελς” (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν “στρατήρες” της Αντιόχειας, η τρίτη “τετράδραχμα” των Πτολεμαίων και η τέταρτη “αθηναϊκά τετράδραχμα”.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share